open-navfaktor-logo
search
Ne odustaje
Dodik i u Beogradu optužuje Inzka: Pokušava okriviti RS za sve i svašta
Član Predsjedništva BiH je napomenuo da će ruskog premijera upoznati sa političkom situacijom u Bosni i Hercegovini
19.10.2019. u 15:35
get url
text

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je iz Beograda ponovo uputio oštre kritike na račun visokog predstvanika u BiH Valentina Inzka. Ponovio je da Rusija stoji iza Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je njena pozicija oko toga više puta jasno saopćena i dokazana kroz duži vremenski period.

-Zahvaljujući Rusiji imamo priliku da se čuje i naša strana u Vijeću sigurnosti UN-a. Visoki predstavnik godinama manipuliše sa predstavom te situacije, najčešće ignoriše tu situaciju i pokušava okriviti Republiku Srpsku za sve i svašta. To neće izostati ni ovaj put krajem ovog mjeseca ili početkom idućeg kada ponovo Vijeće sigurnosti na dnevnom redu ima situaciju u BiH. Mi se pripremamo da napišemo jedan izvještaj kao i do sada i da ga dostavimo, prije svega, našim prijateljima, ambasadoru Rusije. I to je pitanje o kojem ću razgovarati sa premijerom Rusije Medvedevom- kazao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je napomenuo da će ruskog premijera upoznati sa političkom situacijom u Bosni i Hercegovini.

-Kao i o izazovima i problemima koji su nastali u vezi sa neformiranjem vlasti godinu dana nakon izbora- dodao je Dodik.

Rekao je i da je činjenica da Srbija i Rusija već duže vrijeme imaju odličnu saradnju, koja je važna i sa stanovišta Kosova.

-Pozicija Rusije se pokazala kao neutralna. Oni podržavaju lokalne strukture vlasti i ne miješaju se u unutrašnja pitanja, imaju svoje vojno-političke prioritete i Rusija nije priznala Kosovo- rekao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.