- Nemam te informacije, nego samo pretpostavljam. Oni su nešto navalili – dodao je.

Poručio je i da mu je drago što je predmet rasprave britanske Vlade, bez obzira šta odlučivali.

- Sve što su rekli, lažu. To su stari manipulatori i neprijatelji srpskog naroda. Kad god neki britanski ambasador ovdje dolazi, dođe da radi protiv Srba i RS-a. To rade ovdje 200 godina. Pokušavaju da zaštite nered koji je ovdje činio Paddy Ashdown – rekao je Dodik.

VEZANI TEKST - Dodik: Prekinut ću kontakt s britanskim ambasadorom

On je naveo da je sve urađeno na zahtjev "britanske ekspoziture u BiH, PDP-a".

- Oni su njihovi obavještajni eksponentni u RS-u, a cilj je da se ugrozi moje i Željkino kandidovanje – istakao je, te poručio da će ostati na funkciji sve dok ne primijeti da to ugrožava srpski narod ili RS.

Govoreći o današnjim sankcijama, rekao je da će uživati što ne mora da se više bakće sa britanskim ambasadorima u BiH.

- Što se tiče ovog smrada, britanskog ambasadora ovdje, ovo su njegove sankcije, zajedno sa PDP-om i muslimanima. To je jedan srbomrzac. Koriste nemoć da se obračunaju sa Vladimirom Putinom, pa pokušavaju da nama stave da mi sarađujemo. Baš je jadno – dodao je.

Podvukao je da se nije prepao i da ga ne pogađaju sankcije.

- Čak imam neki nagon da podviknem i podvrisnem i svašta kažem... Alal im! Nek su im srećne sankcije, što se mene tiče. Nisam ni mislio ići u London, nisam ni bio deset, 15 godina. Niti mi je stalo, niti me boli...Oni su veliki zagađivači svjetske scene, promovišu ratove... Neka te sankcije objese mačku o rep – kazao je Dodik.

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović izjavila je danas da su "Bošnjaci i PDP naručili, a Britanci isporučili" sankcije protiv nje i Dodika.

Ona je ponovila stavove koje je danas ranije iznijela na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS da je vlast u R-u trpila pritisak da se ne donese Zakon o državnoj imovini, kojim su stavljenje van snage odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH, a koji je ona potpisala prošle sedmice.

VEZANI TEKST - Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

Ponovila je da je ona lično trpila sankcije da ne potpiše taj zakon, ali da kao izabrani funkcioner ima obavezu i pravo da poštuje volju građana RS-a koja je manifestovana kroz izbor zatupnika u NSRS-u.

- Sankcije su samo znak velike nemoći jedne države i odbacujem sve i jedna navod. Nemam veze sa veličanjem ratnih zločina, sa potkopavanjem mira i stabilnosti, ne radim pod diktatom bilo koga, pa ni predsjednika Rusije Vladimira Putina. Da nema ovog rata, vjerovatno bi nešto drugo izmislili – rekla je.

Ocijenila je da se radi o sinhronizovanoj akciji, da se to vidi iz reakcije bošnjačkih političara i njihovog pozdravljanja britanskih sankcija.

- Ovo je stvar politike i nema veze sa pravom. Ako je ovo način da se štiti Bosna i Hercegovina, onda je ona u jadnoj poziciji i njena budućnost je neizvjesna – podvukla je Cvijanović i rekla da je sve što je rađeno proteklih decenija išlo ka oduzimanju nadležnosti od RS.

- Nemam račune ni imovinu, niti išta što bi me pogodilo, ali ovo je poruka svim političarima iz RS koji se drznu da zaštite RS – zaključila je.