open-navfaktor-logo
search
Izvještaj OIC-a
Dodik i desničarski populista Orban su islamofobi, govor mržnje i poticanje na nasilje i u Srbiji
Organizacija islamske saradnje (OIC), najveća međunarodna organizacija nakon UN-a, koja broji 57 članica, tokom zasjedanja Vijeća ministara vanjskih poslova u Islamabadu 22. i 23. marta ove godine, objavila je izvještaj o islamofobiji.
25.03.2022. u 16:58
get url
text

U opširnom izvještaju koji obuhvata period od decembra 2020. do januara 2022. godine, značajan dio je posvećen Bosni i Hercegovini, a odnosi se na izjave mađarskog premijera Orbana, ali i izjave Milorada Dodika, te širenje vjerske mržnje u bh. entitetu RS.

U izvještaju se navodi da su bh. zvaničnici i vjerski lideri 22. decembra 2021. godine osudili sugestije mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovog glasnogovornika da će integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju biti izazovna zbog velike muslimanske populacije.

"Glasnogovornik gospodina Orbana Zoltan Kovacs je 21. decembra 2021. tvitovao da je 'izazov za Bosnu kako integrirati zemlju sa 2 miliona muslimana'. Tokom svog dugog govora u utorak, 21. decembra 2021. u Budimpešti, desničarski populista Orban rekao je da Mađarska podržava nastojanja Bosne i Hercegovine za EU, i dodao: Dajem sve od sebe da uvjerim velike evropske lidere da je Balkan možda dalje od njih nego od Mađarske, ali kako upravljamo sigurnošću države u kojoj živi dva miliona muslimana je ključno pitanje i za njihovu sigurnost, rekao je on", navodi se u izvještaju.

U ovom dokumentu se također navodi da su Ujedinjeni narodi izrazili zabrinutost zbog nedavnih incidenata govora mržnje i poticanja na nasilje u Bosni i Hercegovini i Srbiji, strahujući da će zapaljivi akti eskalirati uoči izbora 2022. godine.

"Bosanskohercegovački Srbi proslavili su svoj nacionalni dan 9. januara 2022. godine, kada je obilježeno stvaranje RS. U izjavi od 14. januara, glasnogovornica Visokog komesara UN-a za ljudska prava rekla je da su UN 'duboko zabrinute' incidentima u kojima su pojedinci 'veličali zločine i osuđene ratne zločince, ciljali određene zajednice govorom mržnje, a u nekim slučajevima, direktno podstiču na nasilje'", navodi se.

U izvještaju se citira i Liz Throssell, koja je rekla da su ljudi skandirali ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića tokom bakljada, pjevali nacionalističke pjesme koje su pozivale na preuzimanje lokacija u bivšoj Jugoslaviji, a u jednom incidentu su pojedinci ispalili metke u zrak ispred džamije.

"Zapaljiva retorika dovela je do širenja incidenata mržnje u Bosni i Hercegovini, saopštila je Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) 12. januara 2022. godine. Širom bosanskohercegovačkog entiteta RS ovih dana dogodio se niz sigurnosnih incidenata. Ranije su srpski nacionalisti ohrabreni retorikom svog lidera provocirali komšije muslimane. Pucnjava u blizini džamija tokom molitve, a pjevane su nacionalističke pjesme koje veličaju osuđene ratne zločince tokom uličnih proslava povodom pravoslavnog Božića i nedjeljnog zabranjenog praznika RS", navodi se u izvještaju organzacije koja predstavlja jedinstven glas oko dvije milijarde muslimana.

Također, dalje je istaknuto da je Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini upozorila da ove radnje imaju potencijal da izazovu sukob i dovedu do destabilizacije mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Vođa srpskih nacionalista Milorad Dodik, koji se zalagao za secesiju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine i njenu integraciju sa Srbijom, koristio je i etničke klevete protiv Bošnjaka muslimana, degradirao ih u vjersku grupu bez etničkog identiteta i pripisao im "kolonijalni mentalitet".

Podsjećamo, na sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a u Islamabadu 22. i 23. marta ove godine, usvojena je i Rezolucija o Bosni i Hercegovini, a značajan dio našoj zemlji je posvećen i u Islamabadskoj deklaraciji.

U oba dokumenta, sve muslimanske zemlje su jedinstveno i čvrsto podržale teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, podržaje EU i NATO integracije, osudile i odbacile zaključke Narodne skupštine RS, osudile širenje vjerske i nacionalne mržnje, te pozvale na obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

Inače, članice OIC-a su, između ostalih, Turska, Saudijska Arabija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Pakistan, Bahrein, Egipat, Azerbejdžan, Indonezija, Malezija, Albanija, Kuvajt, Irak...

Bosna i Hercegovina ima status države posmatrača od 1994. godine.

{$galerijaFotografija}

OIC
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.