open-navfaktor-logo
search
Sastanak SNSD-a i HDZ-a
Dodik i Čović uglas: Legitimno predstavljanje naroda je imperativ
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka u Istočnom Sarajevu sa delegacijom HDZ-a BiH koju je predvodio čelnik stranke Dragan Čović kazao je kako imaju isti pogled kada je u pitanju izborna reforma u Bosni i Hercegovini.   
29.10.2021. u 13:48
get url
text

- Na sceni je rastući muslimansko-bošnjački nacionalizam na čijem je udaru prvo hrvatski narod, pa onda i srpski. Nismo razgovarali o tome kako bi bošnjački narod stavili u podređan položaj. Imamo usaglašen stav o pitanjima izborne reforme. Znači, osnov je pravo legitimnog predstavljanja da svaki narod izabere svoje predstavnike - kazao je Dodik.

Istakao je kako je izaslanik SAD-a za Balkan Gabriel Escobar zvao lidere stranaka u BiH da ne daju podršku politici RS-a. Vodio je polemiku s novinarima, optuživši da njemu i Čoviću "podvaljuju" i da su "bezobrazni" postavljajući pitanja koja im se ne sviđaju.

Čović je potvrdio političko partnerstvo sa Dodikom.

VEZANI TEKST - Dodik, Čović, stranci i pritisci na Sarajevo: Pregovori o izbornom zakonodavstvu s pištoljem na čelu

- Naš je zajednički stav je da konstitutvni narodi budu legitimno predstavljeni, to se tiče Predsjedništva BiH i domova naroda. Imao sam danas sastanak sa predstavnicima SDA. Razgovori se nastavljaju. Dominantno razgovaramo o izbornoj reformi u FBiH. Različiti su sistemi u FBiH i RS-u - rekao je Čović.

Izbjegao je direktno odgovoriti da li se slaže sa namjerama SNSD-a da nadležnosti sa državnog nivoa prebaci na entitetski.

- Sve što je u skladu sa Ustavom BiH mi podržavamo - odgovorio je Čović.

Sastanku su prisustvovali i predsjednici stranaka koje su u koaliciji sa SNSD-om na entitetskom nivou.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.