open-navfaktor-logo
search
Dogovor partnera
Dodik: HDZ-u dajemo mjesto u Vladi RS-a, a mi hoćemo u Vladu FBiH
Također, kazao je da je SNSD zainteresovan za adekvatno predstavljanje srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH
12.11.2018. u 13:56
get url
text

Sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH o formiranju vlasti u BiH održan je danas u Istočnom Sarajevu.

{$galerijaFotografija}

Lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je, u obraćanju novinarima, da je obavijestio sagovornike da RS već sljedećeg ponedjeljka pristupa procedurama formiranja organa na nivou ovog entiteta tako što će održati konstitutivnu sjednicu NSRS-a, a ubrzo nakon toga i pristupiti određivanju mandatara za formiranje Vlade RS-a u formalnom smislu.

Vjeruje da će Vlada biti formirana do kraja ovog ili najkasnije početkom decembra.

- Na nivou RS-a se ukazuje potreba da saradnja HDZ-a i SNSD-a bude veoma dobra. HDZ ima potpredsjednika RS-a i naša saradnja će se odvijati još u Vijeću naroda, gdje HDZ ima određene pozicije, i na nivou Vlade RS-a, gdje smo spremni da razgovaramo o tome da HDZ dobije jednog člana Vlade, a da se, ukoliko do toga dođe na nivou FBiH, razgovara o tome da HDZ svoj kapacitet prepusti SNSD-u. Sada je to moguće, a prošli put nije bilo, jer HDZ nije imao manevarskog prostora za to - rekao je Dodik.

Također, kazao je da je SNSD zainteresovan za adekvatno predstavljanje srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBIH.

- SNSD neće dopustiti da se konstituiše Dom naroda bez potpune popune srpskog skluba sa 17 delegata. Nikada do sada ovaj klub nije bio popunjen. Podržat ćemo svako rješenje koje omogućava takvu vrstu popunjenosti. Ukoliko do toga ne dođe, SNSD će adekvatno reagovati na svim drugim nivoima - rekao je Dodik nakon sastanka, dodajući kako je to "ustavna obaveza, a sve do sada je bila ustavna prevara".

Čović je kazao da je HDZ BiH ostvario odlične izborne rezultate iako nije dobio člana Predsjedništva BiH što je, prema njegovim riječima, "apsolutno neustavno i nelegitimno". Rekao je da želi nastaviti saradnju sa SNSD-om, te da će zajedno pokušati riješiti pitanja poput konstitutivnosti naroda u kantonima.

Dodik je naglasio da se HDZ i SNSD nisu dogovarali ništa "protiv nekog trećeg" te su pozvali i "treće partnere" da sjednu za sto i pregovaraju. 

Na pitanje da li je tokom današnjeg sastanka predstavnika dvije stranke eventualno razmatrana koalicija sa SDA na državnom nivou, ni Dodik ni Čović nisu konkretno odgovorili.

- Srbi i Hrvati imaju političku reprezentaciju na nivou BiH. Tražimo dogovor i reprezentativnost kod Bošnjaka. Mi nećemo utjecati na to ko će biti ti predstavnici, a pozivamo ih da se što prije pojave. Nemojte da vas dugo čekamo - rekao je Dodik. 

- Ovih dana ćemo obaviti razgovore sa predstavnicima bošnjačkih stranaka. Na ovom nivou razgovori još nisu obavljeni ni sa jednom strankom, ali će biti vrlo brzo - najavio je Čović.

Čović je ponovio da je izmjena Izbornog zakona preduvjet za formiranje vlasti na državnom nivou, te da se "više nikada ne smije dozvoliti da jedan konstitutivni narod drugome bira predstavnika". Istog je stava i Milorad Dodik. Obojica su istakli da Bosna i Hercegovina ne može biti građanska država, nego isključivo država konstitutivnih naroda. 

Dodik je ponovio svoj stav kako treba ukinuti instituciju visokog predstavnika u BiH te da se strani ambasadori ne mogu miješati u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

On je zaključio da je najveća odgovornost za BiH danas "na bošnjačkoj političkoj eliti" koja, kako je kazao, mora voditi računa o tome da i druga dva konstitutivna naroda budu zadovoljna.  Rekao je i kako on nema problem s bošnjačkim narodom, ali ima sa bošnjačkom političkom elitom. 

- Ja nisam sretan što je u Predsjedništvo BiH izabran Šefik Džaferović, ali ja ga ne biram. Mene bira srpski narod. Ali naša politika će biti autentična, jasna i odgovorna i pokušat ćemo da bude dominantna, bez obzira na to ko stoji na drugoj strani - rekao je Dodik.

sastanak-dodik-covic-12112018-JB-0J4A4148.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.