open-navfaktor-logo
search
Ništa novo
Dodik: Dok ne bude formirano Vijeće ministara, bit će blokiran Parlament BiH
Neće se desiti nijedan dokument, neće biti prihvaćen nijedan dokument koji liči na aktivaciju MAP-a ili Godišnji nacionalni plan. Čujemo razne gimnastike, kako postoje neki redukovani ili minimalni planovi, to nije tačno, rekao je Dodik
27.09.2019. u 17:48
get url
text

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik kazao je danas, nakon sjednice Izvršnog komiteta ove stranke, da je već sutra spreman da "deblokira rad insitucija BiH," ali da "NATO članstva nema."

Podvukao je i da dok god ne bude formirano Vijeće ministara BiH, bit će blokiran Parlament BiH.

- Neće se desiti nijedan dokument, neće biti prihvaćen nijedan dokument koji liči na aktivaciju MAP-a ili Godišnji nacionalni plan. Čujemo razne gimnastike, kako postoje neki redukovani ili minimalni planovi, to nije tačno – rekao je Dodik.

On je naveo da nije upoznat sa svim detaljima razgovora SDA i HDZ-a BiH. Podvukao je i da sporazum koje su stranke potpisale 5. augusta, više ne postoji.

- Oni imaju grdne problem u FBiH. Nije formirana federalna vlast , a imaju i problem na kantonalnom nivou. Mi nemamo nikakav problem, i podržavamo stav HDZ-a oko izmjene Izbornog zakona BiH, ali smo protiv ad hoc rješenja. Nismo protiv njegove modernizacije ali ne prihvatamo objedinjavanje općih i lokalnih izbora iduće godine. Odbijamo mogućnost da se o tome uopće razgovara – kazao je Dodik.

Rekao je da HDZ BiH ima korektan stav kada tvrde da su za NATO, ali da nisu spremni da spriječe formiranje Vijeće ministara i organa na  nivou BiH zbog bilo kojeg drugog pitanja.

Dodik je kritikovao stavove lidera SDA Bakira Izetbegovića, uz ocjenu da su se stvari dodatno usložnile sa Programskom deklaracijom SDA.

- Mi nismo nikakvi partneri sa SDA. Imamo tamo neki kapacitet na bazi toga što smo dobili izbore, a ne da nama Bakir nešto kaže ili ne.  Čuo sam da je spominjao neki minimalni akcioni plan. Nama SDA nije partner. Imamo naše kvote koje su predviđene Ustavom i želimo da ih popunimo sa našim ljudima i vodimo politiku dogovora koji je moguć – kazao je Dodik.

Rekao je da "ne prati i ne čuje šta Bakir Izetbegović govori."

Na pitanje da prokomentariše "blokadu milijardi" zbog neformiranja vlasti na nivou BiH, Dodik je kazao "da život ide dalje."

- Dok god ne bude formirano VIjeće ministara BiH, bit će blokiran Parlament BiH. Šta mislite, da to nije legitimno, da će nama neko da kaže kako se ne ponašamo kao dobri momci.  Prva odluka koji taj Parlament treba da donese, treba da bude oko Vijeća ministara BiH, pa ćemo se onda dogovarati o svemu. Spremni smo sutra da odemo da naši ljudi formiraju vlast, a oni pričaju o opstukcijama – kazao je Dodik.

Milorad Dodik je kazao nakon sjednice Izvršnog komiteta da će zaključci ove stranke biti dostavljeni svim općinskim odborima, kao i koalicionim partnerima sa kojima će pripremiti za posebnu sjednicu NSRS, koja je najavljena nakon donošenje posljednje Programske deklaracije SDA.

- Pripremamo to vrlo ozbiljno, naš odogovor će biti u skladu sa Ustavom, Dejtonskim sporazumom i našim pravima – rekao je Dodik.

Najavio je da će njihova radna grupa za sljedeću sedmicu pripremiti okvir vezano za plate u RS, te najavio da bi se one trebale povećavati i to već od početka naredne godine.

 Dodik je danas još jednom istakao da nema nikakve NATO vježbe na Manjači kod Banje Luke.

- Oružane snage BiH se obučavaju, sagledava se njihova sposbnost, ali nema nikakve NATO vježbe – kazao je Dodik.

Komentarisao je i čestitke specijalnog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Matthewa Palmera predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću na približavanju BiH NATO savezu.

- Našla su se dva istomišljenika koji saopštavaju neistine. Čudi me da je tako jedan ozbiljan američki političar ili bar pretenduje da to bude, sebi mogao da dozvoli takvu karikaturu. On ima pravo na takav svoj doživljaj, ali to se može samo opisati kao njihov san, a ne nešto realno  – istakao je Dodik.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.