Poručio je da je spreman razgovarati sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, istovremeno ističući "da s njim nema dogovora". 

- Možemo već u ponedjeljak evo ovdje da se sastanemo, tada imam sjednicu Predsjedništva BiH i doći ću. Neću oklijevati da se sastanemo, ali u suštini radi se da žele da zadrže ono što im je međunarodna zajednica ovdje nasiljem osigurala. Dejton je već raspakovan, a mi samo vraćamo Dejton. Mi u RS-u nemamo namjeru da narušimo teritorijalni integritet BIH, ali imamo namjeru da vratimo suverenitet RS-a koji je dao Ustav. To nije ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH - kazao je Dodik.

Dodik je najavio formiranje vojske RS-a, obavještajne službe RS-a, vraćanje Vijeća ministara BiH na tri ministarstva te da će poukidati sve odluke koje su nametnuli do sada visoki predstavnici.

- Mi ćemo OSA-u ukinuti do kraja mjeseca, zabraniti njen rad na prostoru RS-a i formirati svoju službu. Pokušavam da pojasnim, u RS-u nema niko poremećen, niko lud, niti ima iko ko ne shvata da ovo jeste delikatan trenutak. Mi nećemo ratovati ako nas ne diraju, a ja ću ovdje dolaziti bez obzira na sve. Ne mislim da ću biti uhapšen – poručio je on dodajući da ne želi da se svađa te da ne želi da ikome fali dlaka sa glave.   

Istakao je da će tražiti da sve bude kako je napisano u Ustavu BiH, da želi vratiti RS-u njeno ustavno pravo.  

- Ja to ne radim od jučer, radim to 10 godina. Moj najveći uspjeh je što nismo promijenili Ustav i mi tražimo da se vratimo na Ustav BiH. Ljudi ne žele nikakav sukob, niko neće na entitetskoj liniji spriječiti niti jednog Bošnjaka da dolazi u RS – naveo je Dodik.

Pojašnjavajući kako to misli formirati vojsku RS-a, kazao je da će zauzeti kasarne, isključiti im struju, vodu zbog neplaćenih računa.

- Niko neće oružje upotrebljavati, donijet ćemo odluku da se poništava taj nametnuti zakon o zabrani raspolaganja imovinom, to je naše vlasništvo. Ponudit ćemo svim pripadnicima OSBiH, Bošnjacima i Hrvatima da nastave u novoj strukturi ako žele i dat ćemo im rok. Mi ćemo upravljati tim objektima, imat će svoje straže, imamo pravo na vojsku RS-a, prema Aneksu 1 B i Ustav BiH to kaže. To što je neko nasiljem privolio tadašnju generaciju političara, to je drugo, to je jedna aždaha koja troši novac i zato treba da nestane – naglasio je on.

Poručio je da niti jednom Bošnjaku neće faliti dlaka sa glave, kao što ni njemu "ovdje ne fali".

Dodik je danas imao i nekoliko neprimjerenih izjava, poput one da je dobro što je bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown upokojen, te da će u ponedjeljak uz harmonikaše napraviti veselje u Predsjedništvu BiH uz pjesmu "Nema te više, Alija".