open-navfaktor-logo
search
"Nek' se ne igra s RS-om"
Dodik: Christian Schmidt neće biti pozvan na obilježavanje 9. januara
Predsjednik RS-a Milorad Dodik kritikovao je danas izjave visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta povodom obilježavanja 9. januara, kao dana RS-a, te poručio kako Schmidt "neće biti pozvan".
23.12.2022. u 14:36
get url
text

- Možda ga to boli. Da ga pozovem, možda bi i došao samo da bi se legitimisao, ali ja neću da ga pozovem, niti će iko. Neka se ne igra sa donošenjem bilo kakvih odluka jer svaka odluka koja bi udarala na položaj RS-a, dovest će RS da odluči kako smo i ranije najavljivali i da se zaštiti kako mi mislimo da treba. Ako hoće da to provjere, neka urade. Otići ćemo na NSRS i donijeti odluke koje su potrebne bez obzira na to što velika sila stoji iza njih. Ne treba sumnjati u našu odlučnost – rekao je Dodik.

On je poručio kako Schmidtova sudbina zavisi jedino od toga hoće li mu vlast u RS-u "pružiti ruku".

- A mi to nećemo zato što se nije pokazalo da su pravični, nego nameću silu i ponašaju se vanustavno. Odlučiti o danu RS-a nije kompetencija Ustavnog suda BiH. Dan republike se ne može mijenjati, on jeste ili nije. Narod je odlučio na referendumu da je 9. januar dan RS-a i Schmidt može da radi šta hoće. Nek proslavlja svoje praznike, a nas neka ostavi na miru - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.