open-navfaktor-logo
search
Sjednica Predsjedništva BiH
Dodik će tražiti raspravu o stranim sudijama, Džaferović se obraća medijima
Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine zakazana je za danas, i to će biti prva sjednica nakon što je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila zaključke koji se odnose na Ustavni sud BiH.
19.02.2020. u 07:23
get url
text

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik u medijskim istupima najavio je da predstavnici RS-a u državnim institucijama neće učestvovati u odlučivanju o bilo kakvim pitanjima dok se ne osigura odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Tim zaključcima obavezani su predstavnici RS-a u institucijama BiH da predlože u Parlamentranoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Dnevni red današnje sjednice Predsjedništva BiH na zvaničnoj web stranici nije objavljen, ali kako mediji u RS-u javljaju, Dodik je najavio da će zatražiti raspravu o imenovanju novog stranog sudije kojeg imenuje Evropski sud za ljudska prava jer Dodik tvrdi da mu prijedlog za imenovanje nije pružen na uvid.

Podsjećamo, posljednja sjednica Predsjedništva BiH održana je 3. februara prije nego je Ustavni sud BiH neustavnim proglasio član Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji se tiče pitanja državne imovine.

Iz Predsjedništva je također najavljeno da će se po završetku sjednice medijima obratiti član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je ranije izjavio da zaključci NSRS-a ne mogu proizvesti bilo kakvo pravno dejstvo jer BiH funkcionira na osnovu Ustava BiH, a ne na osnovu protivustavnih zaključaka NSRS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.