Do ove odluke je došlo nakon što je Mićo Mićić samovoljno kao predsjednik Gradskog odbora SDS-a Bijeljina potpisao koalicioni sporazum sa Miloradom Dodikom o formiranju vlasti sa SNSD-om u Bijeljini i zajednički nastup na lokalnim izborima.

Predsjedništvo SDS-a je prošle sedmice odbilo ovaj sporazum i ostavilo Mićiću prostor da iznađe izlaznu strategiju i poništi Sporazum o koaliciji sa Dodikom i njegovim SNSD-om.

Mićić je uprkos odluci Predsjedništva nastavio da pravda svoj potez, koji se u javnosti tumači izdajom stranke koja mu je osigurala da bude u vrhu SDS-a i da obavlja značajne funkcije.

Mićić kaže da ima podršku Izvršnog odbora Gradskog odbora SDS-a. 

Šira javnost potez Mića Mićića smatra izdajom SDS-a, stranke koja ga je dva puta imenovala za ministra u Vladi RS-a, a od 2005. godine nalazi se na funkciji prvog čovjeka Bijeljine.

Mićić je sinoć uspio da održi Gradski odbor SDS-a na kojem je, kako je saopćeno, dobio podršku da bude kandidat za gradonačelnika, ali i da pravi vlast sa SNSD-om.

- Ukoliko Predsjedništvo i Glavni odbor SDS-a donesu odluke o eventualnom isključenju nekog od naših članova, Gradski odbor SDS-a Bijeljina će stati u zaštitu tih članova i tražit će vanrednu sjednicu Glavnog odbora i Skupštine SDS-a RS-a - kaže se u zaključku Gradskog odbora SDS Bijeljine.

Također se navodi, da će bez obzira na odluke koje donesu organi SDS-a, Gradski odbor SDS-a stajati iza odluka, među kojima je i saradnja sa Dodikom, kao i kandidatura Mića Mićića za gradonačelnika na lokalnim izborima 2020. godine, objavila je BNTV