open-navfaktor-logo
search
Sjednica Predsjedništva BiH
Dodik: Budžet vraćen Vijeću ministara jer ne sadrži stavke o borbi protiv pandemije
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Predsjedništvo na današnjoj sjednici podržalo sporazum o saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Turske o saradnji u oblasti infrastrukture.
11.03.2021. u 17:03
get url
text

Podsjetio je da će članovi Predsjedništva 16. marta posjetiti Ankaru gdje će spomenuti sporazum biti potpisan.

- Održali smo i konsultacije s predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom o budžetu i odlučili da vratimo nacrt Vijeću ministara jer ne sadrži stavke o borbi protiv pandemije koje moraju biti uključene - rekao je Dodik.

Istakao je da Oružane snage BiH neće biti raspoređivane na granice, posebno ne prema Srbiji, te da je ta tačka skinuta s dnevnog reda sjednice.

Dodik je naveo da borba protiv ilegalnih migracija mora biti vođena na drugi način, a ne uspostavljanjem bedema između BiH i Srbije.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva, na današnjoj sjednici Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH koja se odnosi na plan i analizu opravdanosti otvaranja novih diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine.

Donesene su odluke o otvaranju ambasada Bosne i Hercegovine u Republici Keniji (Nairobi), Slovačkoj Republici (Bratislava), Federativnoj Republici Brazil (Brasilia), Narodnoj Demokratskoj Republici Alžir (Alžir), Kraljevini Maroko (Rabat), Republici Azerbejdžan (Baku) i Republici Tunis (Tunis).

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Akata Svjetskog poštanskog saveza usvojenih na 3. vanrednom kongresu Svjetske poštanske unije, te ovlastilo ministricu vanjskih poslova BiH da potpiše Instrument o prihvatanju ovih akata.

Predsjedništvo je prihvatilo poziv predsjednika Republike Tunis Kaisa Saieda za učešće na XVIII summitu Međunarodne organizacije za frankofoniju (OIF) koji će biti održan od 20. do 21. novembra 2021. godine u Đerbi.

Također, Predsjedništvo je ovlastilo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dr. Zorana Tegeltiju da potpiše Deklaraciju o zajedničkom regionalnom tržištu i Deklaraciju o Zelenoj agendi zemalja Zapadnog Balkana koje su usvojene na Summitu Berlinskog procesa u Sofiji.

Usvojen je Izvještaj o implementaciji Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, Aneksa 1B, Član IV, Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i radu Subregionalne konsultativne komisije u 2020. godini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.