open-navfaktor-logo
search
Posebna sjednica NSRS-a
Dodik: Bošnjaci najviše svojataju visokog predstavnika i OHR očekujući ukidanje RS-a
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik obratio se danas zastupnicima na posebnoj sjednici NSRS-a, koja je sazvana na njegov prijedlog sa jednom tačkom dnevnog reda - Ocjena rada visokog predstavnika, primjena Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.
10.03.2021. u 13:45
get url
text

- Visoki predstavnik je očit primjer nevladavine prava, putem kojeg su se nametala rješenja, izbori, a nerijetko kažnjavali mnogi, najčešće u RS-u. NSRS je ključno mjesto na kojem treba da se raspravlja o ključnim pitanjima i donose odluke važne za RS i srpski narod. Rezultat toga je današnje sjednica - rekao je Dodik.

Naveo je i da aktuelna pitanja u vezi pandemija koronavirusa ne smiju biti izgovor i da ne smiju ispod radara promicati teme od kojih zavisi budućnost.

"OHR dio problema"

- Najava da u BiH treba da bude poslan novi visoki predstavnik mimo procedura, je razlog da o tome razgovaramo u ovom visokom domu, jer RS nije tražila da u BiH dođe novi visoki predstavnik. Zašto bismo podržali još jedno nepotrebno stvaranje problema, iako ih već sada imamo dovoljno. Mnogi problemi potiču od visokog predstavnika i tzv. međunarodne zajednice - kazao je Dodik.

Poručio je da je jasno da je institucija visokog predstavnika, ustanovljena Aneksom 10 prevaziđena i nepotrebna i ako je odgovarala nekom poslijeratnom trenutku iz objektivnih razloga, "sasvim sigurno ne odgovara današnjem trenutku u kojem se nalazi BiH".

- Institucija visokog predstavnika godinama unazad je dio svakog problema u BiH i nikad dio rješenja. Onda se postavlja logično pitanje zašto bismo podržali još jedan problem, ako znamo da ih imamo sasvim dovoljno i bez njega - naglasio je Dodik.

On je ocijenio da je društveni i politički život u BiH zarobljen i zamrznut u konfliktnom trouglu, a za stalno održavanje i rast napetosti "uredno brinu bošnjački političari, i poneki hrvatski i srpski, koji uporno odbijaju da shvate nemogućnost da se nesuglasice prevaziđu neuvažavanjem mišljenja druga dva konstitutivna naroda i nametanjem svog, kao jedinog i politički i moralno ispravnog".

- Oni koče sve procese i donošenje odluka na nivou zajedničkih organa zakonodavne i izvršne vlasti, a povremeno daju zapaljive, pa i prijeteće izjave, molećivog pogleda uprtog ka Zapadu, očekujući odatle presudnu pomoć i intervenciju kojom bi bili nametnuta njihova vizija jedinstvene, a zapravo unitarne BiH - rekao je Dodik.

On je naveo da od pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima u SAD i oglašavanja "zbora derviša" iz vremena kad su se problemi rješavali bombardovanjem Srba, hor zagovornika "preuzimanja odgovornosti" za BiH od strane tzv. međunarodne zajednice" , za nekoliko oktava je pojačao svoje pjevanje.

- Probudili su i visokog predstavnika Valentina Inzka, pa je i on pohrlio da opravda svoju, također visoku, plaću, prijeteći konkretnim posljedicama NSRS ako se ne povinuje nekim njegovim ponižavajućim nalozima, podgrijevajući priču o donošenju zakona o kriminalizaciji poricanja kako, oni kažu, genocida u Srebrenici, i najavljujući treću fazu, naravno robusniju, sprovođenja Dejtonskog sporazuma - izjavio je Dodik pred zastupnicima.

Ocijenio je da je neprihvatljivo da se o sudbini BiH razgovara na udaljenim destinacijama, te "da RS i BiH niko ne pita kako vidi svoju budućnost".

VEZANI TEKST - Posebna sjednica NSRS-a: Na "ruskim krilima" Dodik krenuo u ofanzivu na OHR

Dodik je naglasio da je odavno bilo vrijeme da BiH od objekta međunarodne politike, postane aktivan činilac i učesnik međunarodnih odnosa i procesa.

- Dugo godina visoki predstavnik je, umjesto da ohrabruje instrumente samoodrživosti BiH, stvarao instrumente vlastite održivosti. Pritom mu nije bila strana ni instrumentalizacija institucija BiH - naglasio je.

Dodik je ocijenio da "Bošnjaci najviše svojataju visokog predstavnika i OHR", očekujući, kako je rekao, ukidanje ili bar djelimično razvlašćivanje RS-a.

- Održavanje zablude da će međunarodna zajednica, odnosno OHR, napraviti građansku državu, donijeti novi ustav i time poništiti RS kao genocidnu tvorevinu, krade vrijeme svima. U toj iluziji bošnjačka politička elita drži svoj narod zatočen već 26 godina - istakao je Dodik.

On je naglasio da je sigurno da se u BiH ne može nametati jednostran model unutrašnjeg uređenja.

- Kada dobiju jasan odgovor iz RS-a da to nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom, onda od toga prave argument za navodnu opstrukciju od RS-a - poručio je Dodik.

Govoreći o dva kandidadata za novog visokog predstavnika, Dodik je poručio da argument ne može da bude da je "dobar čovjek".

- Nema boljeg čovjeka od moje majke, a siguran sam da ona ne može da bude visoki predstavnik - kazao je Dodik.

Poštenije bi bilo da su 26 godina pregovarali Srbi, Hrvati i visoki predstavnik

Dodik je ukazao da preuzimanje odgovornosti za postizanje dogovora u BiH, mora ležati na izabranim predstavnicima konstitutivnih naroda.

- Ako se osvrnemo na antiustavne i sve druge odluke visokog predstavnika u posljednjih 26 godina vidjećemo da nijedna nije bila u suprotnosti sa željama političkih predstavnika Bošnjaka. Cijenim da je bilo poštenije i korektnije i svrsishodnije da su u proteklih 26 godina pregovarali Srbi, Hrvati i visoki predstavnik - rekao je Dodik.

On je naglasio da je za imenovanje visokog predstavnika neophodna saglasnost svih pet strana, potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

- Ne postoji dokument koji daje nadležnost bilo kome osim stranama-potpisnicama da traže, odnosno nominuju kandidate, a naročito ne Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira,PIC - rekao je Dodik.

Poručio je i da nije moguća država "po zamisli bošnjačkih struktura za koje je Republika Srpska krivac za sve".

- Podsjetiću da je Haris Silajdžić jednom, po povratku iz SAD prije desetak godina, izjavio da su mu američki zvaničnici više puta rekli - ako je takvo stanje u BiH kako ga predstavljate, zašto se onda ne raziđete? BiH je prije svega demokratsko pitanje, potom ekonomsko, a onda i evropsko - kazao je Dodik.

Dodik je poručio da RS nema skrivene političke namjere i da je njeno djelovanje okrenuto poštovanju Dejtonskog sporazuma i izgradnji mira i stabilnosti u BiH i regionu.

- Kao demokratski izabrana vlast, imat ćemo i demokratske odgovore, ako drugi pokušaju drugačije. Pritom mislim i na lovce u mutnom, koji bi da iskoriste zaokupljenost međunarodne zajednice velikim problemima u sukobljenim regionima i globalnim krizama da bi ovdje vodili svoje lične ratove protiv stabilnosti u BiH, zarad svojih karijera - rekao je Dodik.

On smatra da je, u svjetlu najava o novom visokom predstavniku, od izuzetnog značaja da se Narodna skupština RS upozna o svim aspektima i posljedicama produžavanja mandata visokih predstavnika, te da blagovremeno zauzme stav.

Dodik: Inzko laže, u PIC-u su pacovi

Dodik je u više navrata podvukao da visoki predstavnik nije funkcija koju je ustanovio Dejtonski sporazum, nego njegov Aneks 10.

- Dejtonski sporazum je locirao i 'zatvorio' visokog predstavnika u Aneks 10 kojim se propisuje mandat, odnosno zadaci. Izvan Aneksa 10 visoki predstavnik se pominje i u nekoliko drugih aneksa, ali bez bilo kakve odlučujuće uloge ili izvršnog ovlašćenja - rekaoje Dodik.

Dodik je podvukao da viskoi predstavnik nema nikakvih ovlaštenja već samo zadatke.

Poručio je da su visoki predstavnici u BiH godinama bili uzurpatori zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, te nametali amandmane na ustave FBiH i RS-a kao strane koje su ustanovile tog visokog predstavnika.

 - Zamislite, dovedete čovjeka i on onda radi protiv vas - dodao je.

Rekao je i da visoki predstavnik Valentin Inzko laže i da nije zadužen da tumači Dejton. A njegove postupke uporedio je sa psećim trkama.

- Kao ker na trkama, isključi se na pola trke, i onda se uključuje Ustavni sud BiH - kazao je Dodik.

Kritikovao je i bonska ovlaštenja.

- To iz Bona nigdje ne piše. Uz ponavljanje koje su prihvatili prvo mediji, a potom i političari, dobili smo ispraznu kovanicu - bonska ovlaštenja, koja živi već 23 godine iako nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom -  rekao je Dodik.

Rekao je i da deset godina ne čita izvještaje PIC-a.

- To su pacovi međunarodne zajednice koji ovdje žive na patnjama drugih naroda - kazao je Dodik.

Naveo je i da će sutra na sjednici Predsjedništva BiH odbiti prijedlog odluke da pripadnici Oružanih snaga BiH izađu na granicu prema Srbiji zbog problema sa migrantima.

- Izvinite, ne može. Ne može da vojska BiH izađe na granicu prema Srbiiji, to se neće desiti dok ja sjedim. Već mi treći put to vraćaju, džaba govoriti - ne - kazao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.