open-navfaktor-logo
search
Propali mu planovi
Dodik bi da smijeni Džaferovića, a zaboravio kako je samovoljno i kabadahijski rušio Predsjedništvo i državu BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH da je praksa unilateralnog djelovanja, koja je uspostavljena u Predsjedništvu, apsolutno nedopustiva i da se na taj način krše sve procedure.
17.05.2022. u 20:17
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik traži ostavku Džaferovića: Ako neće sam, ja ću pokrenuti njegovu smjenu

On je najavio da će od predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića tražiti da podnese ostavku. Također, Dodik je najavio da će, ukoliko Džaferović to ne uradi, do sljedeće sjednice Predsjedništva pokrenuti kao tačku dnevnog reda njegovu smjenu.

No licemjerno, a možda i iziritiran zbog sopstvenog neuspjeha, ovim Dodik nastoji u drugi plan potisnuti činjenicu kako ni obraćanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije u Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku, koje se nije desilo uprkos njegovim snažnim naporima i lobiranju, nije bila odluka Predsjedništva, već upravo njegova.

VEZANI TEKST - Kako su Dodikovi lobisti za 40 miliona KM završili Tegeltiji da kruži oko hotela u New Yorku

Tako svojim glasnim verbalnim nasrtajima na Džaferovića prelazi Dodik preko svog unilateralnog djelovanja i uzaludnog slanja Tegeltije u New York.

Po strani Dodik, također, drži činjenicu kako ni njegovo prisustvo na neformalnoj večeri šest lidera zemalja zapadnog Balkana sa visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom 11. maja, također, nije bilo po odluci Predsjedništva BiH.

Zaboravo je Dodik i na jednostrano djelovanje bivšeg predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića davne 2007. godine i njegov put u New York bez znanja Predsjedništva, te obraćanje na zatvorenom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.