open-navfaktor-logo
search
Obratio se novinarima
Dodik bi da deportuje Schmidta, PIC naziva neformalnom grupom
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas da visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta treba deportovati iz BiH.
08.06.2022. u 17:46
get url
text
Milorad Dodik

Ponovo je iznio svoj stav da je Schmidt "apsolutno nepostojeća osoba u pogledu funkcije koja se zove visoki predstavnik u BiH", te smatra da ga "treba deportovati iz zemlje na način kako to predviđa zakon koji se bavi strancima u BiH".

- Dejtonski sporazum poznaje poziciju visokog predstavnika i njegovo osoblje, kasnije je to pokušalo da se nametne kao pitanje koje je vezano za OHR koji u institunacionalnom smislu nema nikakve nadležnosti i njega treba zatvoriti - izjavio je Dodik novinarima u Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Vijeće za provedbu mira (PIC) je nazvao neformalnom grupom, dodavši da su "samoizabrani" i da "svim svojim saopćenjima pokušavaju da nametnu određena ponašanja".

VEZANI TEKST - PIC: Politička kriza bez presedana prijeti stabilnosti i prosperitetu BiH i balkanske regije

- Postavili su pred BiH nerješiva pitanja u prošlosti i doveli do toga da je BiH upala u institucionalnu agoniju. Kada se bude pisala historija vidjeće se da su oni bili značajan remetilački faktor putu ka stabilnosti u BiH - tvrdi Dodik.

Govoreći o budžetu institucija BiH za 2022., koji je danas u formi prijedloga usvojen u Predsjedništvu BiH, Dodik je kazao da već iduće sedmice budžet može biti usvojen u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a time i realizirana sredstva za provođenje Općih izbora zakazanih za 2. oktobar. 

Schmidt je jučer nametnuo odluku kojom se osigurava 12,5 miliona KM za provođenje izbora nakon što je Vijeće ministara BiH donijelo odluku kojom se osigurava 9,7 miliona KM, što je bilo nedovoljno.

Dodik je prokomentirao da je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda "pokušao da se usvoji određena odluka po nalogu Schmidta", ali da to nije razmatrano jer to nije bio prijedlog Vijeća ministara.

- Očigledno da nije imao strpljenja i da je po nalogu nekih svojih šaptača pokušao da u pravni i finansijski sistem BiH unese nered. Odlukom Predsjedništva BiH sve se dovodi u institucionalni red i udovoljava zahtjevu Centralne izborne komisije - dodao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.