open-navfaktor-logo
search
Dvostruki šamar
Dodik bez srpskog jedinstva na koji se često poziva, jučer je doživio dva teška poraza
Čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik u ponedjeljak je dobio dva teška politička šamara. 
12.04.2022. u 11:47
get url
text

VEZANI TEKST - Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

Prvo ga je na sjednici Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska dočekala "čestitka" sa sankcijama iz Ujedinjenog Kraljevstva, baš kao i predsjednicu RS-a Željku Cvijanović. Bijesan na odluku Londona, Dodik se obrušio verbalnim uvredama na UK, Britance, pogotovo na opoziciju, a prije svega na Partiju demokratskog progresa (PDP). 

Međutim, novi, možda i teži udarac dobio je u nastavku zasjedanja kada se suočio sa nedostatkom srpskog jedinstva na koji se često poziva i na osnovu kojeg pokušava izgraditi ulogu srpskog vožda u BiH.

Naime, na Dodikov zahtjev NSRS se jučer izjašnjavao o pet, za njega, štetnih odluka po vitalne interese RS-a na sjednici Predsjedništva BiH održanoj 31. marta.

Dodik je tada stavio veto na pet odluka, a jučer nije imao neophodnu dvotrećinsku većinu u NSRS-u. Izostala je podrška opozicionih srpskih zastupnika i tako su odluke koje se tiču Centralne izborne komisije BiH i međunarodnog testiranja učenika stupile na snagu.

VEZANI TEKST - Šarović Dodiku: Ne pravite od naroda živi štit, do ovoga je dovela vaša retrogradna politika

Ovim je, nema sumnje, dodatno uzdrmana Dodikova pozicija. Senad Bratić, zastupnik Koalicije Zajedno za BiH u NSRS-u, u izjavi za Faktor podsjeća da je ovo već drugi put zaredom kako srpska opozicija okreće leđa Dodiku kad su u pitanju "vitalni interesi RS-a".   

- Dodiku se ovo dešava već drugi put zaredom. Opozicija iz reda srpskih stranaka u NSRS-u očigledno pravi otklon od retrogradne politike Dodika i njegove koalicije. Ne žele pratiti koncept koji ništa dobro ne može donijeti nikome u BiH. Dodik je doživio dva teška poraza, a čeka ga i treći, od naroda na izborima - kaže Bratić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.