open-navfaktor-logo
search
Govorio u Beogradu
Dodik: Bećirović će doprinijeti raspadu BiH, zato mu se radujem
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik govorio je danas u Beogradu o brojnim temama koje se tiču stanja u bh. entitetu Republici Srpskoj i izbornim rezultatima.
10.10.2022. u 12:13
get url
text

Komentirajući pobjedu Denisa Bećirovića iz Socijaldemokratske partije (SDP),  koji je pobijedio u izbornoj trci za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda, Dodik je kazao da će Bećirović "doprinijeti raspadu BiH u značajnom obimu i u tom pogledu ja mu se radujem".

- Očekujem još gori narativ pobjedom Bećirovića. To je čovjek koji je napisao knjigu u kojoj tvrdi da Srbi vrše agresiju na muslimane i druge narode od Prvog srpskog ustanka do danas. To je njegov doktorski pristup BiH. Izetbegović je takav kakav je, a Bećirović je još ortodoksniji - stava je Dodik.

Dodik je odgovarao na novinarska pitanja o stanju u Bosni i Hercegovini u okviru konferencije koju je Medija Centar nazvao "Sa aktuelnom vlašću Republika Srpska stabilna i sigurna i na najvišem nivou srpskog stanovišta".

Ponovio je da su na netom održanim općim izborima on i njegova stranka osvojili najviše glasova u Bosni i Hercegovini.

Kaže i da je stranka koju vodi osvojila više nego bilo koja druga partija u Bosni i Hercegovini, te da je on pobjednik za predsjednika bh. entiteta Republike Srpske sa 292.000 osvojenih glasova prema preliminarnim rezultatima izbora Centralne izborne komisije (CIK) BiH koja je prebrojala 98 posto listića.

Osvrnuo se i na spor rad CIK-a kada je u pitanju objava rezultata izbora što je ponovo pripisao nemogućnosti BiH da funkcionira, a za njega "BiH je zemlja koja ne treba postojati kada joj stranci na dan izbora nameću zakone".

Mislio je pri tome na odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da nametne izmjene Izborna zakona BiH i Ustava Federacije BiH te je ponovio da ne priznaje legitimitet Schmidta kojeg nije imenovalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Kada je u pitanju nametanje novih odluka koje će se ticati državne imovine što je Schmidt najavio, Dodik kaže da u Republici Srpskoj neće prihvatiti niti jednu od njegovih nametnutih odluka koje, najavio je, neće ni objaviti u Službenim novinama RS-a.

Kratko se osvrnuo na ekonomsko stanje bh. entiteta kazavši da je budžet Republike Srpske stabilan te da RS izvršava sve obaveze i nema izazova koji bi mogli da ugroze njeno funkcioniranje, iznoseći podatak da je prosječna plaća u RS-u 556 eura s tendencijom rasta.

Nije htio odgovoriti na pitanje novinara da li će se tokom posjete Beogradu susresti s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, naglašavajući da pojedinci žele narušiti njegov odnos s Vučićem s kojim vrlo često razgovara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.