open-navfaktor-logo
search
Nedosljednost političara
Dodik 2019: Vijeće ministara je pomoćni organ; Dodik 2022: Tegeltija je iznad Predsjedništva BiH
Milorad Dodik proteklih nekoliko dana gori od bijesa zato što je njegov kolega iz državnog vrha, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović govorio o stanju u državi u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u New Yorku.
17.05.2022. u 14:06
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik govorio da je Vijeće ministara pomoćni organ, a sada je Tegeltija iznad Džaferovića: Šta kažu propisi

Dodik je imao lukav plan, na vrijeme je osujećen, da umjesto Džaferovića u UN-u govori predsjedavajući Vijeća ministara, njegov odani i poslušni kadar u liku Zorana Tegeltije.

- Predsjedništvo BiH je propalo kao organ, ne funkcioniše. Zloupotrebljavaju se poslovničke procedure i što je najgore, ruši Ustav BiH – kazao je Dodik i dodao da je nadležnost Predsjedništva BiH za vanjsku politiku propala, ponašanjem Džaferovića i ministrice vanjskih poslova Bisere Turković - kazao je prošle sedmice Dodik.

Ustvrdio je tada da nijedan član Predsjedništva BiH pojedinačno, pa ni predsjedavajući Džaferović, nije rangiran iznad predsjedavajućeg Vijeća ministara. To što Ustav BiH kaže da Predsjedništvo imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara koji će preuzeti dužnost po odobrenju Zastupničkog doma Dodik je (ne)namjerno zaboravio.

VEZANI TEKST - Propao plan da se Tegeltija obrati u UN-u, Dodik "raspalio" po Džaferoviću i Amerikancima

A prije nešto više od tri godine poslovično neprincipijelni Dodik je, tada kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, pisao tadašnjoj njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, domaćinima susreta u Berlinu, izrazivši nezadovoljstvo da će BiH na tom skupu kao pozvani zvaničnik predstavljati tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

- Zvizdić nema ovlaštenje Predsjedništva BiH da predstavlja zemlju na ovako važnom skupu. Stoga moram izraziti duboko razočarenje činjenicom da je Zvizdić pozvan na ovaj skup u ime BiH - napisao je tada Dodik i dodao kako je prema Ustavu BiH Vijeće ministara pomoćno tijelo Predsjedništva i da vanjsku politiku vodi isključivo Predsjedništvo.

I ko onda da Dodika doživljava kao ozbiljnog političara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.