Dodijeljeni Oscari: "The Shape Of Water" najbolji film

objavljeno: 05.03.2018. u 08:51

Jubilarna 09. dodjela Oscara održana je u Dolby Theatreu u Los Angelesu, a ove godine drama "The Shape Of Water" (Oblik vode) reditelja Guillerma del Tora osvojila je Oscara za najbolji film. 

Film je odnio još  tri Oscara među kojima je i onaj za najboljeg reditelja, a najbolji glavni glumac 90. dodjele nagrada Oscar je Gary Oldman za ulogu u filmu "Darkest Hour", dok je najboljom glumicom proglašena Frances McDormand za ulogu u filmu "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri".

Prvim Oscarom na 90. jubilarnoj dodjeli nagrađen je Sam Rockwell. Nagradu je osvojio u kategoriji najbolji sporedni muški glumac zahvaljujući ulozi u filmu "Tri plakata izvan grada".

Ovo mu je bila prva nominacija za Oscara, a nagradu mu je predala Viola Davis. U svom pobjedničkom govoru zahvalio je "svima koji su sudjelovali u stvaranju  filma "Tri plakata izvan grada", ali i svima koji su ikada pogledali bilo koji plakat", kazao je Rockwell i izazvao smijeh okupljenih.

Drama "Tri plakata izvan grada" nominirana je u sedam kategorija, među kojima su i one za najbolji film i najbolju glavnu žensku ulogu.

U kategoriji najbolja šminka Oscar je dobila ekipa filma "Prijelomni čas". Gary Oldman, koji je igrao britanskog premijera Winstona Churchilla u filmu proveo je četiri sata dnevno, više od 200 sati ukupno, u rukama vizažista.

Uz film "Prijelomni čas", biografsku dramu o britanskom premijeru Winstonu Churchillu, u kategoriji za najbolju šminku i frizuru bili su nominirani i filmovi "Victoria i Abdul" i "Čudo". Nagrada za najbolju kostimografiju otišla je u ruke Marka Bridgesa, dizajnera koji se krije iza filma "Fantomska nit".

Film je bio nominiran u još pet kategorija, među kojima su i one za najbolji film, režiju te za glavnu mušku i sporednu žensku ulogu. U istoj kategoriji bili su nominirani i filmovi "Ljepotica i zvijer", "Prijelomni čas", "Fantomska nit", "Oblik vode" i "Victoria i Abdul".

U kategoriji najbolji dugometražni dokumentarni film Oscar je osvojio film "Ikar" reditelja Bryana Fogela. Film se bavi zloupotrebom dopinga u amaterskom sportu, a prije Oscara nagrađen je i BAFTOM. Nominirani u istoj kategoriji bili su i filmovi "Abacus: Small Enough to Jail", "Lica i mjesta", "Zadnji u Halepu" i "Strong Island".

- Zahvaljujemo se zviždaču, koji nam je otkrio sve crne tajne sporta. Sada je vrlo bitno da se dotaknemo ove teme - izjavio je Fogel tokom preuzimanja nagrade.

Na pozornicu je stigla i Mary J. Blige koja je večeras ispisala historiju. Naime, Mary je prva osoba koja je nominirana u kategorijama za najbolju sporednu ulogu i najbolju filmsku muziku. U Dolby Theatreu otpjevala je "Mighty River" iz filma "Modbound". Film "Dunkirk" osvojio je nagradu Oscar u dvije kategorije. Film Christophera Nolana nagrađen je u kategorijama za montažu zvuka te najbolji zvuk.

Oscar za najbolju scenografiju osvojio je film "Oblik vode" Guillerma del Tora. Bila je to prva nominacija i prvi Oscar za ekipu najvećeg favorita ovogodišnje dodjele.

Najbolji film izvan engleskog govornog područja je film "Fantastična žena". Čileanska drama Sebastiana Lelia proglašena je najboljim filmom na stranom jeziku. Film, u čijem je središtu transrodna žena, na Berlinalu je osvojio Srebrenog medvjeda za najbolji scenarij te nagradu Teddy za film koji najbolje promiče LGBT tematiku.

Za najbolji film na stranom jeziku bili su nominirani i libanonski film "L'Insulte", ruski "Bez ljubavi", mađarski "Tijelo i duša" i švedski "Kvadrat".

Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je Allison Janney za film "Ja, Tonyja".

- Napravila sam sve ovo sama. Šalim se, hvala Akademiji na svemu - kazala je Janney i zahvalila svojim kolegama i prijateljima na podršci. Ovo je prvi Oscar i prva nominacija za Allison, a prije Oscara nagrađena je Zlatnim globusom, nagradom BAFT-a te nagradom Screen Actors Guild Award.

U kategoriji najbolji kratkometražni film slavio je film "Draga košarko" koji govori o umirovljenju slavnog košarkaša Kobea Bryanta. Legendarni košarkaš i sam je koautor filma pa ni ne čudi što se i on pojavio na pozornici.

Dodijeljen je i Oscar za najbolji animirani film, a osvojio ga je "Coco i i velika tajna" reditelja Leeja Unkricha.

Nagradu za najbolje vizualne efekte osvojio je film "Blade Runner 2049", dok je u kategoriji najbolje montaže slavio "Dunkirk". Ratni film Christophera Nolana o evakuaciji savezničkih vojnika iz francuskoga grada Dunkirka u svibnju 1940, nakon Oscara za zvuk i montažu zvuka, osvojio je i onaj za najbolju montažu. "Dunkirku" su u kategoriji montaže konkurirali filmovi "Vozač", "Ja, Tonya", "Oblik vode" i "Tri plakata izvan grada".

U kratkoj pauzi od dodjele Jimmy Kimmel pripremio je posebno iznenađenje za sve gledatelje. Omiljeni domaćin oko sebe je okupio nekoliko poznatih lica među kojima su bili i Armie Hammer, Lin-Manuel Miranda, Emily Blunt i Guillermo del Toro i odveo ih ni manje ni više nego u obližnje kino. Nenadanim posjetom iznenadio je gledatelje koji su u tom trenutku gledali film "A Wrinkle in a Time" i pojasnio im da se trenutno nalaze u prijenosu uživo. Dok je Kimmel zabavljao gledatelje u kinu, glumci koji su ostali u Dolby Theatreu publici su dijelili hot-dogove.