Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn obratili su se javnosti nakon predstavljanja Paketa proširenja Evropske komisije za 2019. godinu pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET).

Mogherini je, govoreći o Mišljenju Evropske komisije o aplikaciji BiH za status kandidata za članstvo u EU, kazala da je Komisija definirala detaljne prioritete u oblastima demokratije, vladavine prava, osnovnih prava i reforme javne uprave čija je realizacija potrebna kako bi se zemlja nastavila kretati ka dobijanju kandidatskog statusa i započinjanju pregovora.

- Jasno je da formiranje vlasti ostaje ključ – dodala je Mogherini.

Evropska komisija je, podsjetit ćemo, BiH dodijelila pozitivno mišljenje o aplikaciji za status kandidata za članstvo u EU, a odluku o dodjeli kandidatskog statusa donijet će Vijeće EU-a, odnosno sve zemlje članice Unije.

Mogherini je kazala da je u izradu izvještaja uložen ogroman trud, kako u Briselu, tako i u zemljama Zapadnog Balkana

- Svjedočili smo impresivnom napretku u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji – izjavila je Mogherini, naglasivši da je Evropska komisija preporučila započinjanje pregovora sa ovim državama.

Komesar Hahn je ponovio da je Evropska komisija usvojila Mišljenje o aplikaciji za članstvu, o kojoj će odlučivati Vijeće EU-a.

- Ključno je sada da se formiraju vlasti na svim nivoima bez daljeg odgađanja. To naglašavam jer ne možemo preporučiti zemljama članicama da od nas zatraže da nastavimo sa ovim ako nije formirana vlast. Pozivamo sve političke lidere da rade na formiranju vlasti na federalnom, ali također i na državnom nivou, uzimajući u obzir da su Opći izbori održani u oktobru prošle godine – zaključio je Hahn.

Na upit medija koji se odnosio na sadržaj Mišljenja Evropske komisije o BiH, odnosno na nepostojanje jasnih preporuka o spremnosti države da postane država članica, Hahn je kazao da je Komisija napravila popis 14 pitanja za koja smatraju da je ostvaren napredak i o kojima je potrebno donijeti odluku prije odobrenja statusa kandidata i započinjanja pregovora.

- Na državama članicama je da to analiziraju, odluče o tome i daju Komisiji jasne upute Komisiji koji su sljedeći mogući koraci – izjavio je Hahn.

Nakon insistiranja novinara da ne postoji jasno definirana preporuka, Hahn je ponovio da je popisan niz pitanja koje je potrebno razmotriti kako bi se državama članicama omogućilo da donesu odluku koji su to naredni koraci i kada će donijeti naredne korake.