open-navfaktor-logo
search
Zamrznuta imovina
Dodana nova imena: Ko se nalazi na crnoj listi Evropske unije
Evropska unija u ponedjeljak je dodala četiri ministra režima Bashara al-Assada u Siriji na crnu listu odgovornih za represiju nad sirijskim narodom.
15.11.2021. u 16:49
get url
text

Ministri vanjskih poslova EU ažurirali su spisak sankcionisanih osoba sa imenima četiri nedavno imenovana ministra, objavilo je Vijeće EU.

Amr Salem, ministar unutrašnje trgovine, Boutros al-Hallaq, ministar za informisanje, Mohammed Seifeddine, ministar rada, i Diala Barakat, državna ministrica, upisani su na crnu listu zbog dijeljenja "odgovornosti za nasilnu represiju sirijskog režima nad civilnim stanovništvom", navodi se u odluci objavljenoj u Službenom listu EU.

Sada se na EU listi sankcionisanih u Siriji nalazi ukupno 287 ljudi, među kojima su vladini zvaničnici i biznismeni koji profitiraju od ratne ekonomije. Njima je zamrznuta imovina i zabranjena su im putovanja. Na crnoj listi nalazi se i 70 organizacija, među kojima i sirijska centralna banka. Sankcije uključuju zabranu uvoza nafte te ograničenja ulaganja i izvoza opreme i tehnologije.

EU je sankcije uvela 2011. godine, kako bi izvršila pritisak na Assadov režim da zaustavi represiju nad vlastitim narodom i da uđe u pregovore o političkom rješenju za građanski rat.

- Neće biti kraja sankcijama, nema normalizacije, nema podrške obnovi sve dok nema političke tranzicije - rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell u aprilu, na desetu godišnjicu početka rata u Siriji.

Rat u Siriji vodi se od marta 2011. godine, kada su snage odane režimu predsjednika Bashara al-Assada nasilnim putem i iznenada razbile prodemokratske proteste.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, stotine hiljada ljudi je ubijeno tokom sukoba, a više od deset miliona je raseljeno.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.