Četvrtak, 29.10.2020.

Upozorenje

Dodaci za mikser sadrže štetne materije, a ovi ventilatori mogu izazvati požar

FOTO: INSPEKTORAT RS

U analiziranom uzorku utvrđena je migracija nikla iznad dopuštene vrijednosti

Zdravstvena inspekcija Republike Srpske prilikom redovne kontrole predmeta opće upotrebe pri uvozu utvrdila je da dodaci za kuhinjski mikser, porijeklom iz Kine, sadrže štetne materije i ne odgovaraju propisanim uvjetima, te je zabranila uvoz 400 tih dodataka.

- Nadležni inspektor je u okviru pregleda pošljke miksera, za potrebe laboratorijskog ispitivanja zdravstvene ispravnosti uzeo uzorke mutilica miksera, jer je riječ o materijalima koji dolaze u kontakt sa hranom, te postoji rizik od migracija teških metala. Na osnovu izvještaja o uzorku koji je izdao JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, u analiziranom uzorku utvrđena je migracija nikla iznad dopuštene vrijednosti, te je zabranjen uvoz pošiljke – objavio je Inspektorat RS na svojoj internet stranici.

Kontrola materijala i predmeti koji dolaze u neposredni dodir sa hranom, kao što su suđe, pribor, oprema, uređaji i ambalaža koja se koristi u poslovanju sa hranom, podrazumijeva laboratorijsko ispitivanje onih parametara koji predstavljaju najveći rizik, a kod ovih proizvoda to je migracija teških metala, moguća oštećenja, korozivne promjene i slično.

I Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine objavila je najnovije informacije o nesigurnim proizvodima, navodeći da je električni ventilatori BM tip FS40-602 i Bowen Sky tip FS 1619 predstavlјaju opasnost od strujnog udara i požara.

Kako navode, površina poprečnog presjeka provodnika u napojnom kablu manja je od minimalno dozvoljene i prozvod nije usklađen sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i sa standardom BAS EN 60335-2-80:2007 + A1:2007 + A2:2011.

Nadležna inspekcija je naložila mjeru povlačenja proizvoda s tržišta, obavještavanja potrošača i uništavanja proizvoda, a potrošačima koji posjeduju ovaj ventilator je preporučeno da ga odmah prestanu koristiti i da ga vrate u trgovinu gdje su ga kupili.

Proizvođači ventilatora su Sun Company iz Kine i Luxen Trade Co - Britanska Djevičanska Ostrva, a uvoznici i distributeri Belamionix d.o.o. Brčko i  Bingo d.o.o. Tuzla.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh