open-navfaktor-logo
search
Pušten na slobodu
Dočekala ga Hitna pomoć: Ratni zločinac Radoslav Brđanin sletio u Banju Luku
Radoslav Brđanin, bivši politički vođa Autonomne regije Krajina (ARK) kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio na 30 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, pušten je na slobodu iz zdravstvenih razloga.
03.09.2022. u 20:01
get url
text
Brđanin stigao avionom

On je nakon 23 godine provedene u zatvoru stigao u Banju Luku gdje ga je dočekalo vozilo Hitne pomoći, javlja ATV.

VEZANI TEKST - Ratni zločinac Radoslav Brđanin prije vremena pušten na slobodu

Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne regije Krajina (ARK), koja je bila pod srpskom kontrolom, MKSJ je 2007. pravosnažno proglasio krivim za zločine koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premještanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, a naročito u ARK-u tokom 1992. godine. On je 1999. uhapšen u BiH.

Od 2008. godine Brđanin je zatvorsku kaznu služio u Danskoj.

Brđanin je bio prvi ministar građevinarstva, saobraćaja i komunalnih djelatnosti Republike Srpske te potpredsjednik Vlade Republike Srpske.

Po uvođenju višepartijskog političkog sistema postao je član SDS-a. Izabran je 1991. za potpredsjednika Skupštine zajednica općina SAO Krajine, a iste godine izabran je za zastupnika u skupštini Republike Srpske.

Nakon rata, Brđanin je bio predsjednik Narodne stranke Republike Srpske sve do njegovog hapšenja u julu 1999. godine i odvođenja u Hag pod optužbom da je odgovoran za zločine u Krajini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.