open-navfaktor-logo
search
Onkološki pacijenti
Doc. dr. Cerić: Nismo kasnili nijedan dan sa terapijama; Lučkin: Imali smo kompletnu zdravstvenu uslugu
Protivepidemijske mjere promijenile su okolnosti pružanja zdravstvenih usluga, pa je u mnogim zemljama prethodnih mjeseci dostupnost ljekara primarnog kontakta bila smanjena, a doktora u specijalističko konzilijarnoj zaštiti gotovo onemogućena, osim za urgentne slučajeve.
09.09.2020. u 20:01
get url
text

U posebno nepovoljnoj situaciji našli su se onkološki bolesnici, koji zbog nemogućnosti da se naruče na preglede, zbog karantina i bojazni od zaraze nisu išli na kontrolne preglede, a neki su i oboljeli od karcinoma, a da za to još ne znaju upravo zbog neodlaska na kontrole.

Na Klinici za onkologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), kako saznajemo, pandemija ni u kom slučaju nije ugrozila rad sa pacijentima.

Nismo mijenjali protokol

Prema riječima doc. dr. Timura Cerića, šefa Dnevne onkološke bolnice, u proteklih nekoliko mjeseci u ovoj zdravstvenoj ustanovi nije mijenjan protokol niti je bilo kašnjenja u liječenju pacijenata.

Cerić: Ako nas prati primarni nivo, mi praktično nemamo nikakvih problema

- Postoje publicirani radovi koji govore da u Velikoj Britaniji, tokom prethodnih mjeseci, 20 posto pacijenata nisu dobijali terapiju. Sa ponosom mogu reći da mi nismo imali kašnjenja nijedan dan u ordiniranju terapija niti je ijedan konzilij za nove pacijente otkazan, naročito u prethodna tri mjeseca - juni, juli i august, kada epidemiološka situacija kod nas nije bila dobra. I Hirurgija je sve vrijeme normalno radila - naglasio je Cerić.

Istina, pandemija djelimično usporava prolazak pacijenata kroz sistem, jer su, kako kaže Cerić, potrebno uputnice sa primarnog nivoa, a nekada i testovi za COVID-19.

- U takvim slučajevima zna se desiti da se neke stvari moraju prolongirati za dan ili dva ako čekamo rezultate testa. To je nešto što nas, rekao bih, zna na kratko usporiti, ali ako nas prati primarni nivo, mi praktično nemamo nikakvih problema - objašnjava Cerić.

Da se u doba pandemije itekako vodi računa o onkološkim pacijentima potvrdila nam je i Selma Lučkin, predsjednica "Renesanse", Udruženja oboljelih i liječenih osoba od karcinoma dojke, koje trenutno na području Kantona Sarajevo okuplja oko stotinu žena.

Lučkin: Nismo imali nikakvih problema sa odlaskom na redovne kontrole 

- Pohvalila bih KCUS, ali i primarni sektor, domove zdravlja u Kantonu Sarajevo koji su oformili poseban put pacijenta za onkološke bolesnike. Nismo imali nikakvih problema sa odlaskom na redovne kontrole niti nam je u bilo kom trenutku zafalilo lijekova. Bez problema odvijaju su i magnetni pregledi sa radiologijom i bilo koji drugi pregledi. Naši članovi proteklih mjeseci imali su kompletnu zdravstvu uslugu - kaže Lučkin.

Kako bi im maksimalo olakšali dolazak na kontrole i komunikaciju sa ljekarima, onkološki pacijenti na KCUS-u dobili su svoj trijažni punkt.

- Time im je omogućeno da se ne miješaju sa ostalim pacijentima, a samim tim i trijaža se odvija puno brže nego što bi to bilo da se upućuju na centralni trijažni punkt. Potez se pokazao odličnim i za uposlenike, jer do sada nismo imali nijednog dokazanog pozitivnog na COVID-19, a da se zarazio na poslu - ističe Cerić.

Sve vrijeme pandemije sve potrebne terapije dostupne su pacijentima. Trenutno, kaže Cerić, nedostaje jedan lijek, koji će dodaje, vrlo brzo, zbog takve mogućnosti, biti zamijenjen drugim.

- Često ga ružimo, ali ovog puta pohvalio bih Fond solidarnosti, koji se nalazi pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, a koji je u vrijeme pandemije na listu skupih lijekova uvrstio i lijek za karcinom dojke, što je veliki iskorak. Naravno, uvijek može bolje, ali u ovom trenutku imamo puno bolje terapijske opcije nego što je to bilo prije izbijanja pandemije – objašnjava onkolog.

Nemamo obavezne skrininge

Iako BiH još nema registar za rak, prema nekim saznanjima godišnje se otkrije između 1.200 i 1.500 novih slučajeva karcinoma dojke koji je i dalje najčešći malignitet kod žena.

Na Klinici za onkologiju KCUS-a, koja radi između 55 i 60 posto ove patologije u Federaciji BiH (Kanton Sarajevo, Bosansko-podrinjski kanton Goražde i Srednjobosanski kanton) godišnje se, kaže Cerić, evidentira od 450 do 500 novooboljelih.

- Karcinom dojke je vrlo ozbiljna bolest koja to ne mora biti ako se na vrijeme otkrije. No, naša zemlja još uvijek nema obavezne skrining metode, odnosno obavezan mamografski pregled, i po tome smo jedna od rijetkih država u Evropi. Uvođenjem skrininga poboljšalo bi se optimalno liječenje jer ta metoda otkriva karcinom u ranom stadiju čime se značajno poboljšava ishod liječenja. U svijetu je karcinom dojke izlječiv u 90 posto slučajeva. Na našoj Klinici taj postotak je između 80 i 85 posto. Fali nam taj dio skriniga koji bi umnogome popravio brojke – kaže Cerić.

Dodaje da je u BiH zdravstvena kultura još uvijek na niskom nivou te da još uvijek mali broj zdravih žena odlazi na redovne preglede.

- Svaka žena bi barem jednom mjesečno trebala sama pregledati dojke, a godišnje otići na ljekarski pregled. Karcinom otkriven u ranom stadiju uspješno se liječi, a žena nakon toga može dugo kvalitetno živjeti. Hoću da kažem da je u Onkologiji trenutno karcinom dojke najbliži onome da se neko maligno oboljenje može posmatrati kao hronična bolest. Još nismo došli do toga, ali smo vrlo blizu - zaključio je Cerić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.