open-navfaktor-logo
search
Osluškujte tijelo
Dobro je znati: Ako imate dijabetes evo kad će se javiti prvi simptomi
Prevencija i rano otkrivanje bolesti mogu uveliko smanjiti šanse da će doći do negativnih posljedica. Osim CPOVID-19 i raka, ne jenjava još jedna epidemija koja je jednako opasna, a to je dijabetes.
10.02.2022. u 18:52
get url
text

Dijabetes tip 1 obično se dijagnosticira u mladosti i brzo se razvija sa primjetnim simptomima koji se javljaju unutar dvije sedmice. Dijabetes tip 2 je pod direktnim utjecajem životnog stila i prehrane. Simptomi se mogu razvijati dugo i lako mogu proći neprimijećeni, piše eatthis.com.

- Ponekad je potrebno nekoliko godina da se simptomi razviju i teško ih je primijetiti, a neki neće primijetiti nijedan. Obično se razvija u odrasloj dobi, mada se čini da ga ima sve više djece i mladih osoba - stoji na stranici Američkog centra za prevenciju bolesti.

- Visok šećer u krvi može proći nezapaženo i bez nekih jasnih simptoma, čak i samo mali porast šećera u krvi može oštetiti živce, bubrege i mrežnicu oka. Što duže ostajete bez pomoći, to veća šteta može nastati - piše na stranici klinike Cleveland.

Nekoliko je simptoma koji se rano javljaju i na njih treba pripaziti:

Često mokrite

Dijabetes će se često manifestirati i tako da morate u wc puno češće nego inače i vjerovatno se budite usred noći nekoliko puta. Posljedica je to povišenog šećera u tijelu kojeg se ono pokušava riješiti putem mokrenja. Urin može biti mutan i imati miris voća.

Stalno ste žedni

Često mokrenje će uzrokovati osjećaj dehidracije, još jednog ranog simptoma dijabetesa, a pacijenti često želju gase voćnim sokovima ili čokoladnim mlijekom, što je najgori izbor za dijabetes. Takvi će napici organizam napuniti šećerom i samo pogoršati problem. Ako pijete više nego obično i nikada vam nije dosta, to je dobar razlog da posjetite ljekara.

Povećan osjećaj gladi ili gubitak kilograma

Dijabetes može istovremeno povećati nivo glukoze u tijelu, ali i blokirati ćelije koje je trebaju koristiti kao energiju. Možete dakle osjećati stalnu glad jer su mišići ostali zakinuti za energiju i tijelo može sagorijevati pohranjeno masno tikvo za energiju, zbog čega ćete gubiti kilograme, a da se ne trudite.

Trne vam ruke i noge

Komplikacije mogu nastati puno prije nego što shvatite da imate dijabetes, a jedna od njih je oštećenje živaca što može izazvati utrnulost ili trnce u nogama a to se stanje naziva dijabetička neuropatija.

Iako može "napasti" bilo gdje, istraživanja otkrivaju kako kod 50 posto pacijenata šteta nastaje upravo na nogama i stopalima. Možete osjećat trnce, peckanje ili utrnulost, te jaču osjetljivost na temperaturu zraka, a mogu se javiti i grčevi.

Zamućeni vid

Ako ste primijetili ovaj simptom, koji se naziva dijabetička retinopatija, valjalo bi porazgovarati s ljekarom. Kako dijabetes može uzrokovati propusnost krvnih žila u mrežnici to može voditi do ovog simptoma.

Prema pisanju klinike Johns Hopkins, to je vodeći uzrok sljepoće kod odraslih Amerikanaca.

Stalno imate upale mokraćnog mjehura i gljivične infekcije

Visoki nivoi šećera u urinu mogu postati plodno tlo za množenje bakterija i gljivica koje izazivaju infekcije.

Prema istraživanjima, osobe koje pate od dijabetesa tip 2 imaju veće šanse da će patiti i zbog infekcija mokraćnog mjehura i da će se one često ponavljati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.