open-navfaktor-logo
search
Andrija Stipanović
Dobri duh košarkaške reprezentacije BiH kao simbol borbenosti i požrtvovanosti
Od prve pa do zadnje utakmice u dresu BiH sve se moglo zamisliti, ali da nema Stipanovićeve borbenosti i požrtvovanosti, kada god je bio na parketu, bilo je naprosto nezamislivo
04.10.2018. u 21:11
get url
text
Andrija Stipanović

Pomalo iznenađujuće, ali bez mnogo pompe, u intervjuu za Al Jazeeru Balkans košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Andrija Stipanović najavio je oproštaj od nacionalnog dresa. Iskusni centar zagrebačke Cedevite i njen kapiten odlučio je da je došlo vrijeme da svoje mjesto prepusti, drugim, mlađim košarkašima.

Hercegovački div možda u reprezentaciji nije skupio staža koliko je trebao ili koliko je želio, ali je u proteklih pet godina uvijek davao maksimum kada bi na parket istrčao u nacionalnom dresu. Na pripreme naše najbolje košarkaške selekcije često je stizao i povrijeđen. Liječio je i sanirao rane tokom priprema, a sve kako bi na terenu davao svoj maksimum.

U prve pripreme sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine popularni Stipan krenuo je u ljeto 2013. godine, poslije administrativne borbe u kojoj je važnu pobjedu odnio tadašnji generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović, koji je poslije sve neophodne papirologije kod FIBA-e isposlovao da Stipanović neometano može nastupiti za reprezentaciju zemlje u kojoj je rođen.

Danas iskusni, 32-godišnji centar prvi put na pripremama nacionalne vrste pojavio se na Ilidži. U današnjem hotelu Cristal Stipanović je već prvog dana ispoštovao sve predstavnike medija, dao prve izjave kao reprezentativac BiH i već tada pokazao da se radi o velikom profesionalcu i sjajnom čovjeku. Sa Stipanom nikada nije bilo "naguravanja" oko izjava, doduše ko bi se "gurao" sa 208 centimetara visokim čovjekom teškim preko stotinu kilograma.

Iako je možda izgledao zastrašujuće, Stipanović je kroz godine provedene u našoj košarkaškoj selekciji bio njen dobri duh. Za reprezentaciju BiH debitovao je u ljeto 2013. godine, i to u prijateljskoj utakmici protiv Gruzije. U meču koji je odigran u sklopu priprema za Eurobasket u Sloveniji Stipanović je Gruzijcima ubacio deset poena.

Od prve (Gruzija) pa do zadnje utakmice u dresu BiH (Češka) sve se moglo zamisliti, ali da nema Stipanovićeve borbenosti i požrtvovanosti, kada god je bio na parketu, to je bilo naprosto nezamislivo.

Prva je šteta što su te 2013. godine bh. košarkaši ostali uskraćeni za plasman u drugi krug kontinentalnog šampionata, jer ni u onom koji je odigran dvije godine poslije, desetkovana BiH bez Mirze Teletovića i Nihada Đedovića, pod vodstvom Duška Ivanovića i sa Stipanovićem u sastavu, nije uspjela proći u, za nas, začarani drugi krug.

Stipanović će ostati urezan i u pamćenje onima koji su možda nešto više pratili našu fudbalsku, negoli košarkašku reprezentaciju. Svi će se sigurno sjećati Stipanovog pojavljivanja u Brazilu 2014. godine tokom Svjetskog prvenstva, kada je stigao u Rio de Janerio podržati kolege iz fudbalske reprezentacije u njihovom debiju na Mundijalu u meču protiv Argentine odigranom na legendarnoj Maracani.

Sa 32 ljeta u nogama i poslije 21 zvaničnog nastupa za BiH, Stipanović je i dalje izuzetno važan i bitan faktor u sastavu Cedevite, koja je njegov ukupno deveti klub u karijeri.

Njegova karijera počela je u Hermes Analitici, pa se preko Splita nastavila u belgijskom Liegeu, a zatim u Juvecaserti i Vanoli Cremoni. Poslije italijanske epizode uslijedio je povratak u Belgiju, tačnije u Oostende, odakle se preselio u Tursku, gdje je u periodu od 2013. do 2017. godine igrao za Trabzonspor i Büyükçekmece. Od prošle godine nosi dres trenutno najboljeg hrvatskog kluba s kojim je u prošloj sezoni osvojio duplu krunu, a okitio se i titulom ABA liga Superkupa, a na ovom turniru ponio je priznanje za najkorisnijeg igrača.

U svom "oproštajnom pismu" koje je objavio na društvenim mrežama, Stipanović je samo potvrdio o kakvom se čovjeku radi. Zahvalio se svima koji su mu pomogli u karijeri, a da nije bez razloga bio jedan od omiljenijih među navijačima svjedoče i riječi kojima se oprostio od njih.

- I na kraju najveće hvala navijačima koji su nas bodrili sve ovo vrijeme i bili uz nas. Voli vas Stipe - napisao je Stipanović

Ne brini, Stipane, volimo i mi tebe!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.