open-navfaktor-logo
search
Spasioci iz BiH u Hatayu
Dobrača: Pronalazimo nažalost sve više mrtvih ispod ruševina
Član spasilačke ekipe iz Sarajeva Fahrudin Dobrača javio je oko 16 sati po našem vremenu da timovi koji tragaju u nadi da će ispod ruševina pronaći žive osobe u turskom gradu Hatayu pronalaze nažalost sve više mrtvih.
09.02.2023. u 17:10
get url
text
Fahrudin Dobrača, Hatay
Fahrudin Dobrača, Hatay

VEZANI TEKST - Spasilački tim iz BiH uspješno izvukao muškarca ispod ruševina 80 sati nakon zemljotresa

Neposredno prije odlaska na još jednu od lokacija za koju se još nadaju da bi moglo biti preživjelih, Dobrača je stojeći ispred jedne od ruševina kazao da je broj pronađenih smrtno stradalih ogroman.

Rano jutros, članovi tima Gorske službe spašavanja iz sarajevske općine Novi Grad, na čijem je Dobrača čelu, izvukli su u saradnji s turskim kolegama spasiocima živog muškarca iz ruševina starog oko 70 godina, evakuisali ga i uputili u bolnicu.

Dobrača je jutros kazao da se tlo u Hatayu još često trese, a iz spasilačkih službi potvrdili da timove iz Bosne i Hercegovine dosad uglavnom upućuju na to područje po dolasku u Tursku jer je jedno od najugroženijih i među lokalitetima gdje je pomoć lokalnim spasiocima najpotrebnija.

U poslijepodnevnim satima GSS NOvi Grad Sarajevo objavio je jedan snimak s terena.

Apokaliptične slike ne samo iz Hataya već više drugih gradova Turske i Sirije obišle su planetu otkako je razorni zemljotres od 7,8 stepeni Richterove skale pogodio u ponedjeljak rano ujutro široko područje između Turske i Sirije, a istog dana uslijedio još jedan potres gotovo iste jačine.

Od tog momenta, smjenjuju se informacije o sve većem broju poginulih i povrijeđenih ljudi, materijalnim razaranjima ogromnih razmjera i strahu preživjelih čije kuće nisu srušene da se vrate domovima jer tlo još ne miruje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.