open-navfaktor-logo
search
Izmjene i dopune Pravilnika
Dobra vijest za bh. klubove: UEFA nije pooštrila kriterije u procesu licenciranja
Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici u prošloj godini usvojio je Odluke o izmjenama i dopunama Pravilnika o licenciranju klubova za učešće u UEFA i takmičenjima u Premijer ligi BiH za sezonu 2022/23.
05.01.2022. u 20:54
get url
text

Međutim, nije riječ o bitnim promjenama, nego o propisima koji se moraju ispoštovati prema Evropskoj fudbalskoj federaciji (UEFA), što je jasno definisano i Pravilnikom, ali kriteriji nisu pooštreni, što je svakako dobra vijest za bh. klubove.

- Izvršni odbor FSBiH dužan je najmanje jednom u dvije godine, a na prijedlog Rukovodioca odjela za licenciranje klubova, ispitati potrebu za eventualne izmjene i dopune ovog Pravilnika u cilju njegovog unaprijeđenja - piše u Članu 169. Pravilnika o licenciranju klubova.

U biti, suštinskih promjena nije bilo, osim manjih, tehničke prirode, potvrđeno je za Faktor.

Ono što je najvažnije rokovi će ostati isti, posebno onaj koji se tiče finansijskog kriterija. Klubovi do 31. marta moraju dostaviti u FSBiH da nemaju finansijska dugovanja, a za to imaju dva načina - da isplate dugove ili da sa posljednjim danom trećeg mjeseca imaju potpisan reprogram o izmirenju duga.

Do kraja februara klubovi su dužni u FSBiH dostaviti dokumentaciju za licenciranje, izuzev dokumentacije za finansijske kriterije.

Osim finansijskog, klubovi će morati ispuniti i sportski kriterij, kriterij za infrastrukturu, te zakonski i administrativni kriterij. 

Sjednica Prvostepene komisije FSBiH za licenciranje održat će se najkasnije do kraja prve sedmice maja 2022. godine, nakon čega će klubovi koji ne dobiju licencu imati pravo na žalbu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.