open-navfaktor-logo
search
BIR TV
Dobitnici novinarske nagrade za doprinos očuvanju istine o genocidu u Srebrenici
Dvije godine nakon početka emitiranja programa i rada u reduciranom obimu, BIR TV danas emitira cjelodnevni program, namijenjen cijeloj porodici, sa zadaćom afirmacije pozitivnih društvenih vrijednosti, tolerancije, razumijevanja, kulture dijaloga, svega onoga po čemu je bosansko-hercegovačko društvo poznato od najstarijih vremena.
16.07.2022. u 10:38
get url
text

- U strukturi programa, sadržaji informativnog i dokumentarnog karaktera imaju posebno značajno mjesto s obzirom da živimo vrijeme u kojem se događaji vezani za našu Domovinu mijenjaju kao na filmskoj traci. Stoga je trajno opredjeljenje BIR TV  biti na strani BiH, njenih građana a to prvenstveno znači promociju i borbu za istinu.U tu svrhu, u proteklih dvije godine rada, u produkciji BIR TV nastale su brojne dokumentarne emisije i serijali koji kao jedini cilj imaju promociju istine o onome što se događalo u posljednjih 30 godina u Bosni i Hercegovini - navode iz BIR teleizije.

Kako ističu, u tom kontekstu, posebno značajno mjesto pripada sadržajima koji obrađuju agresiju na BiH, zločin genocida te ukupna stradanja i razaranja koja su pretrpjeli BiH i njeni građani. Tako su Srebrenica, genocid, istina o strahotama koje su doživjeli Bošnjaci "Sigurne zone UN", traganje za nestalima, povratak prognanih, obnova života i povjerenja najčešće teme dokumentarnih sadržaja BIR TV.

"S posebnim pijetetom, BIR TV prati rad Udruženja majki Srebrenice i Žepe, njihovu borbu i napore da saznaju istinu o nestalima, njihove mjesečne protestne šetnje kao oblik upozoravanja nadležnih i šire javnosti da se istina o nestalima još ne zna niti 27 godina nakon zločina genocida! Cilj BIR TV je biti im podrška u borbi za istinu, podrška u rješavanju raznih potreba i problema s kojima se susreću." 

BIR TV dio je i projekta Usmene historije, kojeg realizira Memorijalni centar Srebrenica i Balkanska istraživačka mreža (BIRN). Do obilježavanja 27. godišnjice genocida u programu BIR TV emitovano je 100 svjedočanstava preživjelih svjedoka genocida.

"Naš profesionalni motto je BIRAMO DOBRO. U tom kontekstu, ISTINA predstavlja najveću vrijednost i najveće dobro. U dvije godine produktivnog rada istina je bila naša stalna vodilja. Nastavljamo neumorno tim putem kao jedino ispravnim za sva naše građane i domovinu BiH. Posebno smo ponosni na činjenicu da je naš rad na tom planu prepoznat i nagrađen Specijalnim priznanjem za doprinos očuvanju istine o genocidu u Srebrenici, koje priznanje nosi ime rahmetli kolege Nine Ćatića, koji je svoj posljednji izvještaj iz Srebrenice poslao 10. jula 1995. godine. Priznanje BIR TV je dodijeljeno upravo uoči obilježavanja 27. godišnjice genocida a dodjeljuje ga Udruženje Biti novinar. Koliko god smo ponosni zbog toga, toliko je veća obaveza pred nama da nastavimo napore u očuvanju i borbi za istinu o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, te sjećanje na kolegu Nihada Ninu Ćatića."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.