Nabavku aparata finansirala je Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa (COVID-19), kojeg provodi UNDP BiH, a uskoro bi UKC trebao dobiti i ekstraktor nukleinskih kiselina, još jedan aparat veoma bitan za dijagnostiku koronavirusa.

- Sve ono što dobijemo od UNDP-ja je vrhunska oprema. Ovaj PCR aparat neće služiti za dijagnostiku COVID pozitivnih, nego i za druga oboljenja, jer se aparat prima testove različitih proizvođača. Mi smo do sada s maksimalnim naporom mogli dnevno testirati 300 uzoraka na koronavirus, a sada ćemo kapacitet povećati na 450 - rekao j direktor UKC-a Tuzla dr. Vahid Jusufović.

On je dodao da će ekstraktor nukleinskih kiselina, koji treba da dođe, dodatno ubrzati dijagnostiku.

- Sve je veći pritisak pacijenata i sve je više zahtjeva za testiranje. Zavod za mikrobiologiju UKC-a radi 24 sata, a ekstraktor nukleinskih kiselina će sigurno vrijeme čekanja na nalaz skratiti za 50 posto - kaže dr. Jusufović.

Inače, prioritet prilikom testiranja na koronavirus u UKC-u Tuzla imaju pacijenti iz COVID ambulante, dakle oni koji su u teškom stanju s kliničkim simptomima COVID-19. U drugu grupu prioriteta ulaze pacijenti koji čekaju operativni zahvat, a nakon njih su uposlenici UKC-a u procesu rada. Zatim na red dolaze prvi kontakti oboljelih, odnosno zahtjevi iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

- Do sada smo uložili oko sedam miliona eura samo u medicinsku opremu, koje će dobiti zdravstvene ustanove u BiH. UKC Tuzla je, s današnjom donacijom, dobio oko 650.000 maraka, u veoma kvalitetnoj opremi - rekao Richard Maša, šef operacija Delegacije EU u BiH.

PCR aparat koji je danas uručen, zajedno s ekstraktorom nukleinskih kiselina, koji treba stići, koštaju oko 110.000 hiljada maraka.