open-navfaktor-logo
search
Donacija EU-a
Dobili PCR aparat: UKC Tuzla povećava kapacitet testova na kronavirus
Univerzitetski klinički centar Tuzla dobio je danas najmoderniji PCR aparat, koji će na dnevnoj bazi, povećati kapacitet urađenih testova na koronavirus sa sadašnjih 300, na 450.
07.07.2020. u 14:45
get url
text
Maša i Jusufović: UKC Tuzla dobio donaciju

Nabavku aparata finansirala je Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa (COVID-19), kojeg provodi UNDP BiH, a uskoro bi UKC trebao dobiti i ekstraktor nukleinskih kiselina, još jedan aparat veoma bitan za dijagnostiku koronavirusa.

- Sve ono što dobijemo od UNDP-ja je vrhunska oprema. Ovaj PCR aparat neće služiti za dijagnostiku COVID pozitivnih, nego i za druga oboljenja, jer se aparat prima testove različitih proizvođača. Mi smo do sada s maksimalnim naporom mogli dnevno testirati 300 uzoraka na koronavirus, a sada ćemo kapacitet povećati na 450 - rekao j direktor UKC-a Tuzla dr. Vahid Jusufović.

On je dodao da će ekstraktor nukleinskih kiselina, koji treba da dođe, dodatno ubrzati dijagnostiku.

- Sve je veći pritisak pacijenata i sve je više zahtjeva za testiranje. Zavod za mikrobiologiju UKC-a radi 24 sata, a ekstraktor nukleinskih kiselina će sigurno vrijeme čekanja na nalaz skratiti za 50 posto - kaže dr. Jusufović.

Inače, prioritet prilikom testiranja na koronavirus u UKC-u Tuzla imaju pacijenti iz COVID ambulante, dakle oni koji su u teškom stanju s kliničkim simptomima COVID-19. U drugu grupu prioriteta ulaze pacijenti koji čekaju operativni zahvat, a nakon njih su uposlenici UKC-a u procesu rada. Zatim na red dolaze prvi kontakti oboljelih, odnosno zahtjevi iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

- Do sada smo uložili oko sedam miliona eura samo u medicinsku opremu, koje će dobiti zdravstvene ustanove u BiH. UKC Tuzla je, s današnjom donacijom, dobio oko 650.000 maraka, u veoma kvalitetnoj opremi - rekao Richard Maša, šef operacija Delegacije EU u BiH.

PCR aparat koji je danas uručen, zajedno s ekstraktorom nukleinskih kiselina, koji treba stići, koštaju oko 110.000 hiljada maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.