open-navfaktor-logo
search
Stravično
Do sada u Kanadi pronađeno 1.148 neoznačenih grobova djece u nekadašnjim crkvenim internatima
Na nekoliko različitih lokacija u Kanadi do sada je pronađeno ukupno 1.148 neoznačenih grobova djece domorodačkih zajednica u nekadašnjim crkvenim internatima kojima je upravljala Katolička crkva, javlja Anadolu Agency (AA).
03.07.2021. u 22:31
get url
text

VEZANI TEKST - Kanada: Svjedoci tvrde da su tijela djece spaljivana u crkvenoj školi

Prema podacima Komisije za istinu i pomirenje Kanade (TRC), samo u provinciji Saskatchewan 24. juna je otkriven ukupno 751 dječji grob.

Krajem maja su pronađeni posmrtni ostaci 215 djece, neke stare tek tri godine, zakopani na mjestu nekadašnje škole za domorodačku djecu. Riječ je o učenicima škole Kamloops Indian Residential School u Britanskoj Kolumbiji, zatvorenoj 1978., a njihovi su ostaci pronađeni uz pomoć posebnog radara.

Također, 30. juna su pronađena još 182 posmrtna ostatka u neoznačenim grobovima, ovaj put u bivšem internatu misije Sv. Eugena u Britanskoj Kolumbiji. To je treći bivši indijanski internat kojom je upravljala Katolička crkva u kojem su u proteklim sedmicama prijavljeni neoznačeni grobovi. Škola je otvorena 1912., a zatvorena 1970. godine.

Djeca Prvih naroda, kako u Kanadi nazivaju autohtono stanovništvo, između sedam i 15 godina oduzeta su porodicama i prisiljena pohađati internat misije Sv. Eugen, blizu Cranbrooka.

U jeku rasprava o pronađenim posmrtnim ostacima 1.148 neidentificirane djece u krugu tri crkvene škole sa internatima u kanadskim provincijama Britanska Kolumbija i Saskatchewan, pojavile su se i tvrdnje da su u krugu Crkvene škole Mohawk u Brantfordu, u kanadskom Ontariju, spaljivani posmrtni ostaci djece.

VEZANI TEKST - Nakon što su otkrivena još 182 posmrtna ostatka: Posjetioci odaju počast djeci iz indijanskog internata

Prvi crkveni internat u Kanadi otvoren je 1820-ih, širom zemlje ih je postojalo 139. Posljednji je zatvoren 1996. godine. Cilj tih škola je bio da učenici iz indijanske zajednice usvoje kulturu bijelaca.

U crkvenim internatima, gdje je boravilo više od 150.000 lokalne djece koja su nasilno oduzeta od porodica, većina je bila izložena fizičkom, seksualnom i psihološkom nasilju, o čemu svjedoče preživjeli.

Šestogodišnja istraga nad kanadskim sistemom rezidencijalnih škola, koji je nasilno odvajao domorodačku djecu od njihovih porodica, utvrdila je 2015. godine kako je taj u međuvremenu ukinuti sistem predstavljao "kulturni genocid". U izvještaju se dokumentira strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zvjerstva kojima su mnoga djeca koja su pohađala te škole bila izložena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.