open-navfaktor-logo
search
Ekshumacija
Do sada pronađena tijela 10 žrtava na Igmanu: Provjeravat će se još dvije lokacije
Oni su ostali u Donjim Hadžićima u ljeto u julu 1992. godine, posljednja grupa je krenula 4. jula. Spremili su se put Igmana da spase glave, ukupno 12 osoba, a prethodno su otišle tri žene i još jedan muškarac s njima
07.06.2019. u 15:25
get url
text

Na planini Igman, između lokaliteta Golo brdo i Lokvice, danas je nastavljena ekshumacija žrtava iz grobnice koja je otkrivena u srijedu.

Prema informacijama iz Tužilaštva BiH, do sada su pronađeni posmrtni ostaci najmanje 10 osoba.

- Pronađeni su ostaci odjeće i ličnih predmeta žrtava, koji bi mogli olakšati proces identifikacije. Proces izvlačenja tijela iz masovne grobnice je u toku, tijela će biti transportovana u prosekturu u Gradska groblja Visoko, gdje će se nastaviti proces sudsko-medicinske obrade i identifikacije žrtava. Također, vrši se dalja pretraga šireg lokaliteta, uz korištenje detektora metala, sa ciljem pronalaženja još posmrtnih ostataka koji bi se mogli nalaziti na navedenom lokalitetu – kazali su iz Tužilaštva BiH.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić kazala je kako je riječ o primarnoj grobnici s kompletnim tijelima bošnjačkih žrtava. Pretpostavlja se da se u grobnici nalaze tijela još najmanje četiri osobe, dakle riječ je ukupno o 12 civilnih žrtava rata. 

- Govorimo o 12 osoba koje su sa područja Donjih Hadžića pokušale preći preko Igmana na slobodnu teritoriju, tu su sačekani i likvidirani - istakla je Fazlić dodavši kako su u blizini mjesta grobnice pronađene čahure, što je bila indicija da se na ovom lokalitetu i nalazi grobnica.

Naglasila je kako se očekuje da će radovi na ekshumaciji biti završeni do kraja dana, kada bi trebao biti poznat konačan broj žrtava iz ove grobnice.  Prema njenim riječima, iako su pronađeni i neki materijalni dokazi, još nije moguće govoriti o identitetu žrtava, s obzirom na to da je više grupa u pomenutom periodu pokušalo preko Igmana preći na slobodnu teritoriju. 

- Identitet će biti utvrđen DNK analizom - poručila je Fazlić.

Kako je za Faktor kazala Ferida Nišić, sekretar Udruženja za traženje zarobljenih i nestalih osoba općine Hadžići, traga se još za 86 osoba.

- U ovoj grobnici očekujemo 12 do 16 osoba po izjavama svjedoka. Ti ljudi su pored ove, koja se pokazala tačnom, pokazali na još dvije lokacije i to ćemo provjeravati narednu sedmicu, radi se o veoma nepristupačnim lokacijama – kazala je Nišić.

Nišić ističe da su u ovoj grobnici Bošnjaci iz Donjih Hadžića.

- Već neka dokumentacija govori o kome je riječ. Oni su ostali u Donjim Hadžićima u ljeto u julu 1992. godine, posljednja grupa je krenula 4. jula. Spremili su se put Igmana da spase glave, ukupno 12 osoba, a prethodno su otišle tri žene i još jedan muškarac s njima. Nadamo se, po izvoru informacija, da su svi tu – zaključuje Nišić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.