open-navfaktor-logo
search
Rok do 16 sati
Do ovog trenutka niti jedna kompanija nije dostavila ponudu za nabavku vakcina za FBiH
Niti jedna kompanija, kojoj je premijer Vlade Federacije BiH na na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo FBiH poslao pismo namjere za nabavku vakcina protiv SARS-Cov-2, do ovog trenutka nije poslala svoju ponudu ad-hoc tijelu, potvrđeno nam je u Vladi Federacije BiH.
16.03.2021. u 11:17
get url
text

Premijer Fadil Novalić je poslao pismo namjere kompanijama Bosnalijek, Medimpex, Oktal pharma i TUZLA FARM.

Ove kompanije zajedno sa MGM Farm Kakanj i Krajinagroup iz Banje Luke imaju rok do 16 sati da predaju svoje ponude ad-hoc tijelu na čijem čelu se nalazi Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Ponude trebaju sadržavati cijenu, rok, količinu i garanciju za dobro izvršenje posla.

- Do ovog trenutka nije stigla niti jedna ponuda. U 16 sati će se znati ko je ispoštovao ovaj rok, kada će ad-hoc tijelo sjesti razmotriti sa čim raspolažu. Sve to će poslati Vladi Federacije koja će potom održati sjednicu, nakon koje će se upoznati javnost o svemu. Vakcine o kojima govorimo su Sputnik V, AstraZeneca i Johnson & Johnson - rečeno nam je u Vladi Federacije BiH.

Podsjećamo, ugovori sa dobavljačima MGM Farm Kakanj i KrajinaGroup iz Banje Luke trebalo je da budu potpisani 13. marta, međutim oni taj rok nisu mogli ispoštovati jer su dopis od Zavoda za javno zdravstvo FBiH dobili u petak, 12. marta. Zbog svega su u ponedjeljak 15. marta od Vlade FBiH tražili dodatni rok od 48 sati za dostavljanje ponude. 

VEZANI TEKST - Direktor MGM Farm: Tražili smo dodatnih 48 sati za potpisivanje ugovora, čekamo odluku Vlade FBiH

U Federaciji je epidemiološka situacija izuzetno teška, naročito u Kantonu Sarajevu gdje su bolnički kapaciteti puni.

Vlada FBiH je za nabavku vakcina izdvojila 12 miliona KM i trebalo bi u prvom kontigentu da se nabavi najmanje 100.000 doza, a potom još 250.000 doza namijenjenih najugroženijoj kategoriji stanovništva a to su u prvom redu zdravstveni radnici na COVID odjelima.

Podsjećanja radi, nakon što je država zakazala čekajući vakcine preko COVAX mehanizma koje do danas nisu došle u našu zemlju, Vlada Federacije BiH se odlučila da pokrene nabavku vakcina za stanovništvo Federacije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.