open-navfaktor-logo
search
Vrijeme u BiH
Do kraja sedmice razvedravanje, a od 26. novembra ponovo snijeg i minusi
Prema raspoloživim prognostičkim materijalima, u periodu od 26. novembra do 3. decembra očekuje se pretežno oblačno vrijeme s kišom u Hercegovini, a susnježicom i snijegom u Bosni, govori Dženan Zulum
20.11.2018. u 12:14
get url
text

Nakon temperatura koje su za ovo doba godine bile više od prosjeka, posljednjih dana je itekako zahladnilo, pa su sada temperature niže u odnosu na prosjek.

Kako nam je rekao Dženan Zulum, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u drugom dijelu sedmice može se očekivati prestanak padavina i postepeno razvedravanje. Od 26. novembra do 3. decembra bit će kiše u Hercegovine, a susnježice i snijega u Bosni.

- Početak ove sedmice obilježila je temperatura zraka ispod višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine, kiša u nižim i susnježica i snijeg u višim predjelima zemlje. Na području Hercegovine i jugozapadne Bosne danas je moguće da padne više od 80 milimetara kiše. U drugom dijelu sedmice očekuje se prestanak padavina, zatim i djelomično razvedravanje. Jutarnje temperature zraka u Bosni prognoziraju se između jedan i pet, a u Hercegovini od sedam do 12 stepeni. Maksmimalne dnevne temperature u Bosni očekuju između šest i 12, a u Hercegovini od 12 do 17 stepeni - rekao nam je Zulum.

Na području Krajine maksimalne temperature zraka u prvoj polovini sedmice bit će do šest stepeni.

- Prema raspoloživim prognostičkim materijalima, u periodu od 26. novembra do 3. decembra očekuje se pretežno oblačno vrijeme s kišom u Hercegovini, a susnježicom i snijegom u Bosni. Više snijega moguće je u centralnoj, jugozapadnoj i zapadnoj Bosni. Najniže temperature zraka imat će vrijednosti između minus šest i tri, a maksimalne temperature do osam stepeni - kazuje Zulum.

Osvrnuvši se na prvu dekadu novembra Zulum ukazuje da je ona u Sarajevu bila toplija za 5,4 stepena u odnosu na višegodišnji prosjek.

- Što se tiče Mostara temperature su bile više za 3,8 stepeni, dakle nešto manja odstupanja. Od 15. ili 16. novembra temperature su počele lagano da opadaju, tako da su sada temperature u Sarajevu, kao i u Hercegovini niže u odnosu na višegodišnji prosjek. Ali otprilike će ova druga dekada biti približna nekim prosječnim vrijednostima za ovo doba godine - ispričao nam je Zulum.

Dodaje kako će početkom decembra imati ne samo sliku vremena do Nove godine, već cijele zime.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.