open-navfaktor-logo
search
Vremenska prognoza
Do kraja sedmice nestabilno uz izmjenu sunčanih intervala i kiše
Ovu sedmicu, kao i nekoliko prethodnih, obilježit će nestabilno vrijeme, sa mjestimičnom kišom i uz povremene sunčane intervale.
08.06.2020. u 15:29
get url
text

- Ponegdje su u centralnoj i sjevernoj Bosni mogući i obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom. Nije isključena i pojava grada. Sredinom sedmice nešto stabilnije vrijeme, ali će i dalje, naročito u Bosni, svakodnevno postojati uslovi za kraći poslijepodnevni pljusak - kaže meteorolog Dženan Zulum iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Nastavit će se južno strujanje zraka, tako da će i ove sedmice biti nadprosječno toplo, ujedno i sparno vrijeme, dodao je.

Jutarnje temperature zraka u Bosni varirat će od 12 do 18 stepeni Celsijusa, na jugu zemlje do 20 stepeni. Maksimalne dnevne temperature u Bosni između 18 i 24 stepena, u Hercegovini od 24 do 28 stepeni.

- Od nedjelje (14. juna) u Bosni i Hercegovini, prema trenutnim sinoptičkim kartama, očekuje se nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Više kiše moguće je u centralnim i zapadnim područjima. Stabilnije, ali uz slabljenje južnog strujanja zraka i nešto svježije, prognozira se od četvrtka (od 18. juna) pa do kraja prognoziranog perioda. I u ovom razdoblju, uz moguće duže sunčane intervale, mogući su pljuskovi - navodi Zulum.

Minimalne temperature zraka varirat će između 11 i 15 stepeni u Bosni, do 18 stepeni u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 22 i 27 stepeni.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.