open-navfaktor-logo
search
Tražili borci
Do kraja februara u Registru boraca i podaci ko je bio na prvoj liniji, a ko u logistici
Javno se neće objaviti podaci o pomoći, naknadama koje su dobijali borci
26.12.2019. u 20:13
get url
text
Demobilisani borci

Do kraja februara 2020. godine trebalo bi da pored svakog imena u javnom objavljenom Jedinstvenom registru boraca stoji podatak ko je bio na prvoj borbenoj liniji, a ko u logistici. To je za Faktor rekao Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. Kaže kako je bilo boraca koji su se bunili protiv javne objave podataka.

Imali smo zahtjeva da se podaci ne objavljuju

- U objavljenom registru će se uz imena dodati i podatak ko je bio u oružanom dijelu Armije RBiH, HVO-a i MUP-a, a ko u logistici. I to će biti završeno do kraja februara, a što nam nalaže doneseni Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Imali smo nekih pojedinačnih zahtjeva da se podaci ne objavljuju. Bilo je i jedno boračko udruženje iz Sarajeva, brigada, koji su poslali pismo da se ne slažu s objavom podataka. To je njihovo pravo, a mi samo implementiramo usvojeni zakon - govori nam Bukvarević.

Upitali smo Bukvarevića da li će se u Jedinstveni registar boraca, koji je objavljen na web stranici Ministarstva za boračka pitanja FBiH, naći i podaci o pomoći, naknadama koje su dobijali borci.

- Zakon o demobilisanim borcima nije predvidio da se i ti podaci javno objave u registru. Kao što je poznato, postoji Registar korisnika boračko-invalidske zaštite u koji je Federalno ministarstvo za boračka pitanja unijelo sve podatke, međutim kantoni, izuzev Tuzlanskog, ne unose podatke, razloge zašto je to tako, ne znamo. Na svim sastancima sa kantonalnim ministrima za boračka pitanja smo dogovorili intenziviranje unošenja podataka, ali to se ne čini - govori nam Bukvarević i dodaje:

- Plan je da u budućnosti imate karton borca u kojem će biti podaci koliko je bio u vojsci, u borbenom ili neborbenom dijelu, i šta je to od svih nivoa vlasti dobio u proteklom periodu. To će biti na raspolaganju institucijama i neće biti njegove javne objave. U zakonu je samo rečeno da se javno objavi ime, prezime, ime oca, mjesto i općina i broj dana provedenih u oružanim snagama, kao i da li je bio u borbenom dijelu ili neborbenom. A ovo ostalo služi za službenu upotrebu, općinskim načelnicima, općinskim službama za boračko-invalidsku zaštitu (BIZ), kantonalnim ministarstvima za boračka pitanja, Federalnom ministarstvu za boračka pitanja, da vide u kartonima faktičko stanje, šta je borac do sada dobio ili nije, ako nije dobio ništa, da se u to zna - rekao nam je Bukvarević.

Bilo je stotinjak prijava

Smatra da javno objavljeni Jedinstveni registar boraca neće donijeti neke rezultate.

- Bilo je prijava da ima lažnih boraca u Registru. Svaku prijavu je provjerio Inspektorat pri našem ministarstvu. Provedeno je 39 kontrola na terenu i od toga u sedam slučajeva se utvrdilo da ima grešaka. Volio bih da je ono što borci pričaju istina, ali nije. Kada se dođe na teren, vidite da je borac uveden u dokumentaciju koju je potpisao komandant - ispričao nam je Bukvarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.