open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Do kada će se stanovnici B faze Alipašinog Polja patiti zbog zatvorene ambulante?
Još nije počela sa radom ambulanta porodične medicine u B fazi Alipašinog Polja, na Trgu ZAVNOBIH-a, zbog čega se mjesecima više hiljada stanovnika ove mjesne zajednice pati jer moraju ići na zamjenske lokacije.
20.02.2020. u 13:53
get url
text
Ambulanta B faza Alipašino polje

U JU Doma zdravlja Kantona Sarajevo su nam kazali kako su oni učinili sve što je bilo u njihovoj moći, omogućili građanima da se liječe na tri lokacije, i da je sada do JP Vodovod i kanalizacija, Sarajevostana i Općine Novi Grad.

Podsjećamo, zbog izljevanja kanalizacije u podrumske prostorije, ambulanta je morala biti zatvorena do daljnjeg, kako bi se spriječila zaraza i pacijenti ne bi dovodili u opasnost.

Ispaštamo i mi i pacijenti 

- Mi smo dislocirali ambulantu na tri lokaliteta. To je sve što mi možemo. Ništa mimo toga ne možemo jer smo zakupci prostora, nismo vlasnici. Vlasnik je Općina Novi Grad, a kompletna komunikacija je po svemu sudeći zapela između između JP VIK i Sarajevostana, o tome čija je nadležnost ambulanta. Dok se oni ne dogovore, mi imamo situaciju kakvu imamo. I mi ispaštamo kao ustanova i pacijenti ispaštaju - rekao nam je Arman Šarkić, portparol JU DZ KS.

VEZANI TEKST - Stanovnici B-faze Alipašinog Polja još čekaju da im ponovo proradi ambulanta

Stanovnici B faze su ogorčeni.

- Ovo je izgubilo svaki smisao. Više ne znamo gdje su nam zdravstveni kartoni prenijeti, gdje su naši ljekari porodične medicine. Ima nas starih i bolesnih i sada po ovoj zimi treba da idemo od Saraj Polja, preko ambulante u A fazi, do one u Švrakinom Selu, da bismo saznali gdje pripadamo. I Sarajevostan i Vodovod i kanalizaciju interesuje da od građana naplate svoj mjesečni nerad, a ne daj Bože da izađu na teren i nešto urade. Zbog njih se patimo mjesecima - govori nam grupa ogorčenih građana B faze.

Dodaju kako ni administracija Općine Novi grad nije ništa bolja.

U Sarajevostanu su nam kazali da problemi sa instalacijama ambulante nisu u njihovoj nadležnosti, već Vodovoda i kanalizacije jer, kako su naveli, kvar je na potezu od šahta do glavnog kolektora.

Kontaktirali smo i JP Vodovod i kanalizacija.

Cijevi su u jako lošem stanju 

- Ambulanta porodične medicine nalazi se u sklopu stambenog objekta u ulici Trg ZAVNOBIH-a i nema zasebno rješenje odvodnje otpadnih voda već je odvodnja zajednička sa stambenim objektom. Prva intervencija našeg preduzeća bila je na poziv/narudžbu nadležnog upravitelja-Sarajevostana (14.01.2020.) za pročepljenje priključne instalacije jer ona pripada u nadležnost upravitelja. Pročepljenje je urađeno 15. januara priključne instalacije kao i snimanje kamerom priključne instalacije. Tom prilikom se ustanovilo da su spojevi na priključnim cijevima u jako lošem stanju kao i sami spoj na uličnu mrežu. S obzirom na to da su bile potrebne veće intervencije, a zbog specifičnosti objekta uključila se i Općina Novi grad u rješavanje problema i prema Sporazumu s našim preduzećem pristupilo se odmah pripremnim radovima - naveli su u JP VIK-a.

Iz Općine Novi Grad smo ostali uskraćeni za odgovore o ambulanti u B fazi Alipašinog Polja koja ne radi mjesecima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.