open-navfaktor-logo
search
Raspodjela fotelja
Do brže smjene direktora: Vlada KS mijenja način imenovanja skupština preduzeća
Da nova Vlada pomno priprema smjene pokazuje i to da je u toku izmjena načina imenovanja skupština kantonalnih preduzeća
07.05.2019. u 19:00
get url
text

Direktori pojedinih javnih preduzeća i ustanova Kantona Sarajevo od početka mandata aktuelne Vlade KS već su izmijenjeni, a uskoro bi se mogle očekivati nove smjene.

Vlada KS je putem zvaničnih organa preduzeća do sada smijenila direktora KJKP Park Alena Ramića, a na poziciju vršitelja dužnosti direktora imenovan je Amar Kečo iz Demokratske fronte. Selim Babić je, nakon isteka mandata, već bivši direktor Rada, a na njegovo mjesto, tačnije na poziciju v.d. direktora imenovana je Vera Arnautović.

Vlada KS nedavno je smijenila i direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Samira Turkovića, a za vršiteljicu dužnosti direktorice Zavoda zdravstvenog osiguranja imenovala je Zilhu Ademaj, bivšu kantonalnu ministricu zdravstva i članicu SBB-a.

Prvi potez promjene upravljačkih struktura Vlada KS je napravila još u februaru ove godine, kada je smijenila Midhata Hubijara direktora Turističke zajednice KS, uvela Povjerenstvo TZKS, na čije čelo je postavila člana stranke Narod i pravda Nermina Muzura, koji je ranije već upravljao ovom institucijom.

Nove skupštine

S obzirom na to da je Skupština KS na jednoj od posljednjih sjednica osim za Park i Rad, imenovala nove vršioce dužnosti predsjednika i članova skupština Grasa, ZOI-ja 84 i Sarajevo-šuma, očekuje se da bi novoformirane strukture ovih preduzeća uskoro trebale inicirati smjenu direktora.  Naime, zakonska procedura nalaže da Skupština KS imenuje nove skupštine preduzeća, koje biraju nadzorni odbor. Taj organ potom bira i razrješuje upravu preduzeća.

Direktor ZOI-ja Nerves Alispahić za Faktor kaže da još nema nikakvih informacija o tome da li će biti smijenjen sa sadašnje pozicije, ali ne očekuje da bi se to ubrzo moglo desiti.

- Sutra je tek konstituirajuća sjednica Skupštine preduzeća, a 15 dana mora proći između sjednica. Zatim dok se formira NO...Mislim onda da to ne bi moglo tako brzo da se desi. Ja se ne bojim smjene, samo mi je ako dođe do toga žao jer neću završiti jedan dobar proces koji sam započeo.  Fino smo krenuli, ima dobrih ideja, ljudi rade na terenu i zadovoljni su. Jako sam zadovoljan sa zimskom sezonom koja je za oko 500.000 KM bolja u odnosu na prethodnu sezonu – govori Alispahić.

Ni direktor KJKP Tržnice-pijace Jasmin Terović, kako kaže, ne zna da li će uskoro biti pokrenuta smjena uprave ovog preduzeća.

- Naši izvještaji nisu usvojeni na Skupštini KS, a i vidljivo je i iz diskusije koja je bila na Skupštini da se direktori preduzeća koja imaju pozitivno poslovanje ne uklapaju u novi koncept razvoja KS nove Vlade, a šta će se dalje dešavati to ne znamo. Ja radim svoj posao, nije bilo nikakvog govora o smjeni niti me je iko kontaktirao. Ne očekujem da bi se nešto moglo promijeniti do kraja mog mandata, do oktobra 2019. godine – navodi Terović, kojeg će po dogovoru šestorke zamijeniti neko iz Nezavisne bosanskohercegovačke liste.

Iako predstavnici Vlade još ne žele spominjati imena mogućih direktora, ono što je poznato jeste da bi novi direktor ZOI-ija, Toplana, Sarajevogasa, i preduzeća Sarajevo-šume trebao biti iz stranke SDP. U fotelju Avde Vatrića, direktora Grasa trebao bi sjesti neko iz Naše stranke, a o mjestu Azre Muzur direktorice Vodovoda i kanalizacije, odlučit će stranka Narod i pravda. Spekuliše se i da bi na mjesto direktora JU Dom zdravlja KS Fuada Husića mogao doći Mehmed Kulić, član NBL-a.

Da nova Vlada pomno priprema smjene, pokazuje i to da je u toku izmjena načina imenovanja skupština kantonalnih preduzeća, koja će izvršnoj kantonalnoj vlasti dati veća ovlaštenja i aktivniju ulogu u nadzoru rada upravljačkih strultura preduzeća.

Punomoćnici Vlade

Nacrt Odluke o vršenju ovlaštenja skupštine u javnim preduzećima čiji je osnivač Kanton Sarajevo usvojen je u Skupštini KS, a nakon javne rasprave očekuje se da će se naći u formi prijedloga pred zastupnicima, te da će biti usvojen.

Ovom predloženom odlukom umjesto dosadašnjeg načina biranja, Vlada KS bi mogla jednostavno ovlastiti jednog ili tri punomoćnika koji će vršiti ovlaštenja skupština preduzeća. Stupanjem na snagu ove odluke, automatski bi prestali važiti mandati svim članovima skupština preduzeća, a Vlada bi putem imenovanih punomoćnika mogla brže i lakše kontrolisati smjenu i imenovanja organa i uprave preduzeća.

- Intencija je da se novom odlukom, za razliku od prethodnih rješenja i prakse koja je bila uspostavljena u prethodnom periodu, osigura aktivnija uloga osnivača i Vlade KS u procesau nadzora nad radom upravljačkih struktura kantonalnih javnih preduzeća. Omogućavanjem vršenja ovlaštanje putem punomoćnika stvoreni su uslovi da Vlada KS i resorna ministarstva preuzmu aktivniju ulogu u samom radu skupština KJP – navodi se u Nacrtu odluke.

O mogućim smjenama u preduzećima pokušali smo razgovarati i sa ministrom komunalne privrede Srđanom Mandićem i premijerom Edinom Fortom, ali nisu odgovarali na pozive.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.