- Sa svim poslom koji smo uradili u proteklih deset sedmica zadovoljstvo mi je da najavim da će najmanje 90 posto svih odraslih moći da primi vakcinu do 19. aprila, samo tri sedmice od danas - rekao je Biden novinarima, te dodao da će ostalih deset posto to moći najkasnije do 1. maja.

On je kazao da je naredio svom timu za borbu protiv koronavirusa da osigura da postoji punkt za vakcinaciju ne dalje od pet milja od ijednog odraslog građanina.

- To ćemo postići tako što ćemo umjesto na 17.000 mjesta imati punktove za vakcinaciju na skoro 40.000 mjesta - kazao je Biden.

Predsjednik SAD-a je dodao da će njegova administracija dodati i još 12 federalnih punktova za vakcinaciju gdje će se davati vakcine manjinama.

On je ponovio cilj da 200 miliona doza vakcine bude administrirano do kraja njegovih prvih 100 dana od stupanja na dužnost.

Prema njegovim rečima, prvih 100 miliona je dostignuto na 60. dan obavljanja dužnosti, dok će sljedeći cilj biti dostignut za 40 dana.

- Naš posao je daleko od toga da je pri kraju. Rat protiv koronavirusa je daleko od pobjede - rekao je Biden.

Do sada, više od 145,8 miliona ljudi dobilo je dozu vakcinu, uključujući i napore prethodne američke administracije.

SAD su najpogođenije pandemijom sa skoro 30,3 miliona slučajeva zaraze i oko 550.000 smrtnih ishoda, pokazali su podaci Univerziteta "Johns Hopkins".