open-navfaktor-logo
search
CIKBiH
Do 11 sati glasalo 11,41 posto birača, najveća izlaznost u malim sredinama
Najveća izlaznost je u manjim sredinama od kojih najveća u Kalinoviku - 31 posto pa potom u Sapni
07.10.2018. u 12:45
get url
text

Do 11 sati  na općim izborima u BiH izašlo je i glasalo 11,41 posto birača, saopćeno je na podnevnoj konferenciji za medije Centralne izborne komisije BiH. Za sada nema podataka o izlaznosti iz Doboja, Bijeljine i Brčkog.

-Najveća izlaznost je u manjim sredinama od kojih najveća u Kalinoviku - 31 posto pa potom u Sapni, Istočnom Starom Gradu, Trnovu, Istočnoj Ilidži, Rogatici, Banovićima, Berkovićima, Ribniku - rekao je Branko Petrić. predsjednik CIK-a. 

Petrić je rekao da je najduže kašnjenje s otvaranjem biračkog mjesta iznosilo 70 minuta, ali da niko neće biti oštećen za pravo glasa, jer će svim biti omogućeno da glasaju i ako bude bilo potrebno, biće produženo vrijeme za glasanje na tim mjestima.

Zbog velike vremenske razlike završeno je glasanje u Kanberi, a u štab Centralne izborne komije u Institucijama BiH uživo se javio Mirza Hajrić, ambasador BiH u Australiji. Kako je kazao, glasanje u u ovom gradu u koje je već uveliko pao mrak, završeno jeprije sat vremena

- Izborna komisija je obavila svoj posao ovdje i utvrđeno je da je ovdje izlaznost 71, 7 posto, što je, vjerujemo, vrlo dobro - kazao je Hajrić. 

Odgovarajući na novinarska pitanja koja su se odnosila na neregularnosti na biračkim mjestima o kojima je izvjestila Koalicija "Pod lupom", Petrić je kazao kako nema mjesta panici. 

- Kada su u pitanju pozivi na to da se izbori trebaju otkazati i slično uvjeravam vas da ta nastojanja nisu opravdana jer su sve sve te neke bonmbastične izjave pokazale lažnima. Ispostavilo sei da s eradilo o lažnoj dojavi , a kada je u pitanju suzavac u Doboju jer niko od zvaničnih institucija nema informacije o tome - rekao je Petrič. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.