open-navfaktor-logo
search
Boravio u BiH
Dnevnik navijača Celtica posvećen žrtvama opsade Sarajeva i genocida u Srebrenici
Sarajevo večeras na Bilinom polju dočekuje Celtic u play-offu Evropske lige.
01.10.2020. u 12:11
get url
text

Ovi timovi prošle sezone odmjerili su snage u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Ove godine okolnosti su drugačije. Riječ je o borbi za grupu Evropske lige, utakmica se ne igra u Sarajevu, nego u Zenici, a najveća razlika je što ovoga puta na tribinama neće biti navijača.

To znači da u Bosnu i Hercegovinu ne dolaze ni Škoti, a dnevnik navijača Celtica Matta Corra, koji je bio u Sarajevu 2019. godine kada je slavni klub slavio 3:1, objavljen je na stranici The Celtic Star uoči ponovnog okršaja bh. i škotskog prvaka.

Corr dnevnik počinje dolaskom na aerodrom u Sarajevu, gdje ga je po dogovoru čekao taksista.

- Vrlo je tih, a ja nesretan jer ne poznajem lokalni jezik. Dok ulazimo u grad u automobilu vlada neobična tišina, neobično za mene. Onda me vozač pitao odakle sam, a kada sam rekao da sam iz Škotske, shvatio je da sam ovdje zbog utakmice - počinje Corr i objašnjava da je taksista bio navijač Sarajeva i da su u ostatku vožnje komunicirali "međunarodnim fudbalskim jezikom", kako bismo iskazali zajedničku strast prema klubovima.

Navijač iz Škotske oduševljen je bio i prijemom u jednom hotelu, gdje mu je službenica novcem iz svog novčanika osigurala hranu jer je tokom njegovog dolaska restoran u hotelu bio zatvoren.

- Negodujem, pomalo posramljeno, ali ona ne obraća pažnju. Kaže mi da "radim kako mi je rečeno kada sam ovdje" - prisjeća se fan Celtica.

Na dan utakmice (9. juli 2019. godine), Corr je prije odlaska u pub koji nosi ime po njegovom voljenom klubu odlučio saznati više o "fascinantnom mjestu" i "njegovoj burnoj prošlosti".

Prisjeća se navijač Celtica da je u starom gradu toga dana posvuda bilo navijača Sarajeva i da su jedan od mostova u blizini prelijepe Vijećnice krasile zastave Bordo tima.

- Ova turneja fokusira se na historiju Sarajeva do ubistva Franza Ferdinanda, poslije čega je započeo Prvi svjetski rat. Rečeno mi je da je atentat izvršio Gavrilo Princip, 19-godišnji bosanski Srbin koji je težio okončanju vladavine Austrije u svojoj rodnoj zemlji. Shvatio sam da ga u velikom dijelu Bosne i Srbije smatraju herojem, a na drugim balkanskim teriotirijama, poput Hrvatske - teroristom.

Poslije toga, gospodinu iz Škotske objašnjeno je da ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine ispraćaju žrtve genocida u Srebrenici.

- Jutarnji smijeh sada se činio neprikladnim. Pridružujem se brojnim ljudima na ulici da gledam kako kolona kreće. Kamion je prekirven bosanskom zastavom, a tišinu prekidaju zvukovi tihog plača.

Nakon nezaboravne scene, navijač Celtica preuzeo je ulaznicu za utakmicu i krenuo se upoznavati sa ostalim znamenitostima Sarajeva. Shvatio je da u Bosni i Hercegovini živi "najprijateljskiji" narod koji je ikada upoznao.

Sjeća se da je prije utakmice u glavnom gradu BiH bio "prolom oblaka", da na stadionu nema natkrivenih mjesta i da je epilog toga jasan. Zbog natopljene odjeće jedino ih je mogla obradovati Celticova pobjeda, što se na kraju i desilo.

Uz pratnju turističkog vodiča navijač iz Škotske je dan nakon utakmice odlučio se upoznati o ratu iz devedesetih.

- Samo Sarajevo bilo je pod opsadom praćenom stalnim bombardovanjem sa brda koja okružuju grad četiri godine, odsječeno od svih životnih stvari. Na tržnici Markale je ubijeno 64 civila. Gradska vijećnica je bila potpuno uništena uz dva miliona knjiga. Prošli smo i most gdje su ubijeni Admira i Boško, sarajevski Romeo i Julija, upucani dok su tražili slobodu. Njihova su tijela ležala danima, jer je bilo preopasno da ih iko pomakne - prisjeća se Matt Cor koji se vratio na mjesto utakmice Sarajeva i Celtica, odnosno Olimpijski stadion koji su uz brojne znamenitosti srpske snage nastojale uništiti.

Posjetio je potom Igman, "tunel spasa", Istočno Sarajevo...

- Vodič je ukazao na srpske zastave, na znakove na ćiriličnom pismu. Kao dio mirovnog sporazuma stvoren je entitet RS. Na zidovima lokalne škole nalaze se plakati koji slave generala srpske vojske Ratka Mladića, osuđenog kao ratnog zločina za genocid. Ovo je suluda situacija - piše u dnevniku fan škotskog giganta.

Najgore je sačuvano za kraj. Priča o Srebrenici.

- U julu 1995.godine u "sigurnoj zoni" Srebrenice, više od 8.000 muškaraca i dječaka sistemski je ubijano i pokopano u masovne grobnice, koje se otkrivaju i danas. Bio je to najgori slučaj genocida u Evropi od Drugog svjetskog rata. Još jednom je slobodni svijet gledao kako se to odvija. Osjetio sam se posramljeno do kostiju.

- Narednog dana obilježena je 24. godišnjica genocida u Srebrenici. Poslije doručka posjetio sam galeriju pored Katedrale koja prikazuje slike i filmove masakra. Tamo je bilo možda deset drugih ljudi, koji su nosili Cvijet Srebrenice. Nisam imao dovoljno vremena, ali mi je drago što sam bio u posjeti.

Prije polaska za domovinu, Matt je radnicu iz hotela za predivan doček nagradio buketom cvijeća i označio ga kao najbolje potrošen novac na putovanju.

Navijač Celtica je dnevnik posvetio žrtvama opsade Sarajeva i genocida u Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.