Osam osoba je poginulo, a 27 povrijeđeno u dva stravična lančana sudara koji su se jučer ujutru dogodili na autoputu Beograd - Niš, između srbijanskih gradova Ćuprije i Jagodine. Uzrok nesreća vjerovatno je gusta magla.

U nesreći je život izgubilo pet državljana Srbije i dva državljana Makedonije, a očevici kažu da su vidjeli scene kakvih nema ni u filmovima, piše Kurir. Još jedan muškarac preminuo je jutros u niškoj bolnici.

- Kretao sam se iz pravca Niša, vozio sam normalnom brzinom. Bila je sumaglica, a kad sam prošao Moravu - zid, ništa nisam vidio, tolika je magla bila. Počeo sam odmah kočiti. Sustigao sam kamion ispred sebe. Uspio sam stati i izaći, ali tada su se vozila počela sudarati. Odjednom sam u automobilu pokraj sebe vidio mrtvu ženu, a uz nju je bilo dvoje djece. Čulo se vrištanje i plač - posvjedočio je jedan vozač.

Drugi svjedok kaže da je u automobilu makedonskih tablica vidio zaglavljenu djevojčicu, koja je plakala i dozivala mamu.

- Dijete je satima bilo zaglavljeno u olupini automobila. Vrištala je i dozivala pomoć, dok su na prednjem sjedištu bila njena dva mrtva rođaka s kojima je putovala. Jadno dijete! Spasioci su jedva došli do nje, a kad su joj prišli, bila je izvan sebe. Ljekari su je jedva uspjeli smiriti i to sedativima - kaže potreseni očevidac.

Nakon nesreće policija, vatrogasci i ljekari satima su izvlačili povrijeđene i mrtve iz zgužvanih vozila.

- Do nekih povrijeđenih bilo je teško doći, budući da su doslovno zgnječeni među gomilom smrskanih automobila i dijelova koji su pootpadali. Po asfaltu je bilo rasutih stvari, sijena... Ma bilo je strašno! Krv na sve strane, jecaji i i kuknjava su odjekivali autocestom. Bilo je užasno, ljudi su vrištali! - ispričao je vozač kamiona Ljubiša Jeremić.