open-navfaktor-logo
search
Bjelašnica
Djevojčica na sankanju teško povrijedila glavu: U toku pripreme za operativni zahvat na KCUS-u
Kako nam je kazao dežurni operativni u MUP-u Kantona Sarajevo, djevojčica je zadobila teške povrede glave i tijela
08.12.2019. u 17:52
get url
text

U popodnevnim satima na Bjelašnici dogodila se nesreća u kojoj je teško povrijeđena jedna djevojčica.

Kako nam je kazao dežurni operativni u MUP-u Kantona Sarajevo, djevojčica je zadobila teške povrede glave i tijela.

Prema informacijama koje smo dobili od dr. Adema Zalihića, direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, njihove ekipe su danas dobile poziv u pomoć, pa je na Bjelašnicu odmah upućena ekipa sa Ilidže, koja je po lokaciji bila najbliža.  

- Naši tim je preuzeo djevojčicu, odmah je medicinski stabilizovana, a potom je upućena na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu na dalje ukazivanje ljekarske pomoći. Moram kazati da se radi o izuzetno teškim povredama glave. Ono što sam dobio kao nezvaničnu informaciju jeste da se dijete povrijedilo tokom sankanja. Sljepoočna regija je pukla, došlo je do moždanog krvarenja. Prije nekoliko minuta saznao sam da se dijete sprema za operativni zahvat, mora se otvoriti glava, jer se radi o moždanom krvarenju i kontuzijama ostalih dijelova tijela – kazao je Zalihić.

Na pitanje zašto na Bjelašnici nema ekipe Hitne pomoći, Zalihić je kazao kako do sada niko od nadležnih nije tražio njihove usluge. 

- Mi to smatramo ozbiljnim propustom. To je gorući problem u Kantonu Sarajevo, jer se pravi cirkus sa kulturno-sportskim dešavanjima, pa ili nema medicinskog osiguranja ili je ono neadekvatno. Prošle godine imali smo smrtni slučaj u Skenderiji na jednom partyju kada se dečko predozirao i niko mu nije mogao pružiti pomoć. Važno je napomenuti kakvo imamo osiguranje fudbalskih utakmica na kojima bude nekoliko hiljada gledalaca. Bio sam lično svjedok prošle godine na utakmici Olimpik – Velež, kojoj je prisustvovalo 5.000 ljudi, i koju su osiguravali ljudi iz RS-a. Nisu imali dozvolu za rad, jer Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS ne može raditi ni u RS-u niti u bilo kom drugom kantonu u FBiH. Upoznao sam sve relevantne institucije u Kantonu Sarajevo sa ovim problemom, ali se niko nije obazirao. Bojim se da ćemo u budućnosti imati još ovakvih situacija – zaključio je Zalihić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.