open-navfaktor-logo
search
Simbol Istanbula
Djevojačka kula: Mjesto koje turistima oduzima dah
Postoje brojne legende o gradnji Djevojačke kule i njenom položaju. Prema najpopularnijoj turskoj legendi, sultan je imao jednu kćerku koju je mnogo volio. Jednog dana, prorok je prorekao da će ona umrijeti od zmijskog otrova na svoj 18. rođendan
23.08.2019. u 22:05
get url
text


Djevojačka kula (Kiz kulesi), jedan od simbola Istanbula, jedinog grada na dva kontinenta, privači pažnju svakog turiste koji dođe u taj tursku grad. Postoje brojne legende o gradnji Djevojačke kule i njenom položaju. Prema najpopularnijoj turskoj legendi, sultan je imao jednu kćerku koju je mnogo volio. Jednog dana, prorok je prorekao da će ona umrijeti od zmijskog otrova na svoj 18. rođendan.

Da bi to spriječio, sultan je kćerku sakrio daleko od obale te je smjestio na malom ostrvu, gdje nije mogla doći nijedna zmija. Princeza je živjela u kuli, koju je sultan namjenski izgradio za voljenu kćerku, te ju je često posjećivao.

Na njen 18. rođendan, sultan joj je poklonio košaru egzotičnog voća kao rođendanski poklon, sretan što je uspio spriječiti proročanstvo. Međutim, u košari je bila sakrivena zmija koja je ugrizla princezu, te je ona ubrzo umrla na očevim rukama, tačno kako je navedeno u proročanstvu. Zbog toga se kula još naziva i Djevojačka kula. Mnogi na obali Bosfora hrane galebove ili samo uživali u pogledu na Djevojačku kulu. 

Jedini grad na dva kontinenta, raskršću Evrope i Azije, mješavina historijskog i modernog, Istanbul je prijestonica koja ostavlja bez daha bez obzira da li je riječ o historiji, pregrštu znamenitosti i aktivnosti ili uživanju u svim mirisima i ukusima koje ovaj najveći grad na Balkanu pruža.

{$galerijaFotografija}

djevojacka kula istanbul
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.