open-navfaktor-logo
search
Uspjeh
Djelo "Metak" najbolje: Džeko Hodžić prvi u konkurenciji između 417 umjetnika iz 42 zemlje
U konkurenciji između 417 umjetnika iz 42 zemlje svijeta, na online izložbi "Bijele noći", koju je organizirala galerija "Majdanart" iz Srbije, akademski slikar Džeko Hodžić osvojio je prvu nagradu za umjetničko djelo "Metak".
02.06.2020. u 12:07
get url
text
Džeko Hodžić

"Metak" je promjenjivih dimenzija. Postavlja se na četiri, pet i šest metara, a kombinacija je slike na zidu i skulpture.

- Izložbu je organizirao Zoran Mitrović, jedan vrlo agilan čovjek kojeg uglavnom znam preko medija, a čuli smo se telefonom kada me pozvao da učestvujem na izložbi. Vrlo je uspješan direktor galerije u Majdanpeku. Okupio je umjetnike iz cijelog svijeta, i napravio vrlo specifičnu selekciju kada je u pitanju žiri. Odabrao je ljude iz četiri zemlje: Srbije, Bugarske, Meksika i Australije, koji se između sebe ne poznaju.

- Meni je 70 godina, nije mi stalo do nagrada, volio bih da ih dobijaju mlađe kolege jer imaju više snage da ih nose i pravdaju. Ali ova mi je draga jer mi je dodijeljena na način da niko nije mogao utjecati na nju. Došla je u ruke čovjeka koji nije znao nikoga od članova žirija. Zašto ovo ističem? Nije tajna da se kod nas, pa ako hoćete općenito u zemljama tranzicije, nagrade dodjeljuju bez ikakvih kriterija. To su lobiji - ti meni, ja tebi, a ja ih još zovem i jaranske nagrade - kazao je Hodžić.

Njegova izložba u Collegiumu artisticumu je zatvorena, u Podgorici je otkazana za iduću godinu ili možda za kraj godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.