open-navfaktor-logo
search
Opasan virus
Dječak umalo umro jer se zarazio herpesom nakon što ga je poljubio član porodice
U bolnici su nam rekli da je zaražen herpesom koji se može prenijeti slinom ili kontaktom kože na kožu. Iako je relativno bezazlen za odrasle, potencijalno je vrlo opasan za bebe i djecu, kaže majka koja sada ima želju educirati druge o ovom virusu
31.07.2019. u 19:24
get url
text

Majka upozorava roditelje da pripaze na svoju djecu nakon što je njen trogodišnji sin Baylie skoro umro zbog poljupca člana porodice.

Prema riječima Hayley Etheridge, njenom sinu je herpes uzrokovao osip, a mogao je biti fatalan. Naime, herpes je vrlo ozbiljan za novorođenčad koja još nema dovoljno snažan imunološki sistem da se izbori s ovim virusom. Kod starije djece može izazvati teške komplikacije.

Simptomi herpesa obično se pojavljuju 20 dana nakon zaraze. Koža postane bolna, svrbi i/ili peče, najčešće oko usta. Mogu se pojaviti bolni mjehuri koji se pretvaraju u rane.

- Bila sam u 35. sedmici trudnoće, a Baylie se osipao i postao letargičan. U bolnici su nam rekli da je zaražen herpesom koji se može prenijeti slinom ili kontaktom kože na kožu. Iako je relativno bezazlen za odrasle, potencijalno je vrlo opasan za bebe i djecu - kaže majka koja sada ima želju educirati druge o ovom virusu.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, HSV-1 virusom je zaraženo 67 posto populacije.

Etheridge vjeruje da je njen sin virus dobio poljupcem rođaka, ali ne može to tvrditi jer je teško otkriti ko ga je zarazio.

- Sjedila sam, plakala i ispitivala liječnike pitanja na koja zapravo nisam htjela dobiti odgovore zbog straha. Rekli su mi da može oslijepiti ako se virus proširi na oči. Bila sam izvan sebe od šoka - prisjetila se.

Liječnici su je upozorili da je riziku izložena i njena nerođena beba koja se može zaraziti neonatalnim herpes simplex virusom koji je u većini slučajeva fatalan.

Nikad u životu nije bila toliko prestrašena, ali srećom, u maju 2017. rodila je zdravog dječaka bez ikakvih komplikacija.

- Iako naša priča ima sretan kraj, treba znati da postoje i one koje nisu takve - zaključila je.

Prema Medicinskom priručniku dijagnostike i terapije, nakon primarne infekcije, HSV ostaje latentno u ganglijima živaca koje može povremeno napuštati uzrokujući simptome. Rekurentne herpetične promjene se najčešće javljaju nakon izlaganja suncu, tokom febrilne bolesti, fizičkog ili psihičkog stresa, imunosupresije ili nepoznatih poticaja. Rekurentne erupcije su većinom blaže i s vremenom se pojavljuju sve rjeđe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.