open-navfaktor-logo
search
Detalji tragedije
Dječak iz Skender-Vakufa od udara struje pao sa dalekovoda i poginuo
Djevojčica koja je bila sa njima počela je da plače i molila ga je da siđe, ali on je ponovio da ide do vrha dalekovoda
25.09.2018. u 09:49
get url
text

Četrnaestogodišnji dječak u nedjelju poslijepodne poginuo je pred očima drugara od strujnog udara na izletištu Paunovac u blizini Skender-Vakufa.

Među mještanima Skender-Vakufa vlada pravi šok, kažu da se samo o tome priča i da još ne mogu vjerovati da je dječak na ovakav način izgubio život.

- Kao da je vrijeme stalo u gradu, svi samo o pričaju o njemu. Velika je ovo tragedija, jedan mlad život da se na takav način ugasi. Užas – riječi su ovo jedne mještanke sa kojom su razgovorali.

Kako Srpskainfo saznaje, dječak je sa još dva druga i drugaricom taj dan vozao motor i otišli su na spomenuto izletište koje je udaljeno par kilometara od Skender-Vakufa.

- Tu su se malo vozali i zatim su sišli sa motora i šetali. Navodno se jedan od tih dječaka krenuo penjati na dalekovod, ali je odustao. Poslije toga u jednom momentu kolege su primjetile da nema dječaka i počeli su da ga traže – pojasnio je jedan od sagovornika.

Kaže da ih je zatim dječak počeo zvati sa dalekovoda, ali da se tada nije popeo do samog vrha.

- Kada su kolege vidjele gdje se popeo, odmah su ga počeli ubjeđivati da siđe. Riječ je o montažnom dalekovodu koji je visok preko deset metara. Međutim, on nije želio da siđe i samo je rekao da će se popeti do vrha. Djevojčica koja je bila sa njima počela je da plače i molila ga je da siđe, ali on je ponovio da ide do vrha – ispričao je jedan od mještana.

On je dodao da su dječakovi drugari ispričali da je ispunio obećanje i popeo se nam sam vrh dalekovoda i da su samo u jednom trenuku vidjeli varnice koje su počele da izbijaju sa žica.

- Rukom je vjerovatno slučajno uhvatio kabl koji je bio pod naponom. U istom trenutku kada su se pojavile varnice on je samo pao sa dalekovada na zemlju. Njegovi drugari su ostali u šoku, iako tu nema mreže za mobilni telefon, oni su uspjeli negdje da je uhvate i da pozovu hitnu pomoć – pojašnjava sagovornik.

Po dolasku ljekara, oni su samo mogli konstatovati smrt dječaka, a najvjerovatnije je preminuo odmah čim je pao sa dalekovoda.

Jedan od prijatelja porodice nastradalog dječaka ispričao je da je on bio učenik devetog razreda Osnovne škole "Dositelj Obradović" u Skender-Vakufu i da je bio uvijek aktivan i radoznao dječak.

- Otac i sestra rade u inostranstvu, a on i majka budu u Skender-Vakufu. Majka mu već dugo ima butik i prodaje garderobu. Svi ih u gradu poznaju i sve nas je ovo šokiralo. Jednostavno u gradu vlada muk i samo se o tome priča. Dugo se u našem gradu nije desila ovakva tragedija – kaže jedan od mještana.

Dodao je kako je on bio omiljeni dječak u naselju gdje je živio i da ga je često viđao kako vozi motor.

- Imao je neki skuter i već duže vrijeme ga je vozio. Bio je jako simpatičan i uvijek nasmijan dječak. Eto zbog njegove radoznalosti, desi se ovakva tragedija. Ne znam kako će se njegova porodica oporaviti od ovoga, ali i njegovi drugari koji su bili sa njim na mjestu nesreće – ispričao je pomenuti komšija.

U Osnovnoj školi "Dositej Obradović", također je jučer bila veoma tužna atomsfera, a djeca koja su došla na nastavu su bila potresena i uplakana.

Direktor škole Goran Aleksić kaže da su učenici sa kojim je išao u razred potreseni zbog tragedije.

- Šta reći o njemu, nego da je bio učenik za primjer i dobar drug. Svi su ga u školi voljeli, pa je vijest o ovoj tragediji sve veoma pogodila – rekao je Aleksić. On je dodao da je on sa predstavnicima škole jučer posjetio porodicu dječaka i izjavio im saučešće.

- Kada bude sahrana organizovano će ići cijeli njegov razred, razrednica, kao i svi iz škole koji to budu željeli – istakao je direktor škole.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.