open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Djeca u osnovnim i srednjim školama od danas imaju online nastavu: Kako to izgleda u praksi?
Odlukom Vlade Kantona Sarajevo nastava u osnovnim i srednjim školama u naredne dvije sedmice odvijat će se online. Mnogi roditelji djece školskog uzrasta u KS nakon ove informacije imali su mnogo pitanja koja se odnose na realizaciju ove odluke, ali i nedoumice kako će to izgledati u praksi.
12.03.2020. u 15:08
get url
text

U školama u KS, kako se ekipa Faktora uvjerila i na terenu, danas nema učenika, ali nastavno osoblje jutros je uredno došlo na posao.

Prema riječima Amele Avdić, direktorice Osnovne škole "Edhem Mulabdić", nastava će se odvijati putem online platforme.

- Za ovo smo se, i ne znajući, pripremali. Svako dijete je otvorilo mail i tako je moguće da se ovaj vid nastave izvodi. Za mlađu djecu, koja baš i ne mogu komunicirati putem maila, sa roditeljima smo u kontaktu na Viber grupama. Djeca od prvog razeda uče informatiku, koja im je redovan nastavni predmet. Starija djeca već od trećeg razreda mogu samostalno raditi i komunicirati sa razrednicima, učiteljicama i nastavnicima, te mogu imati ovakav vid nastave – kazala je Avdić.

Odgovarajući na pitanje šta je sa djecom koja nemaju tablete ili računare, direktorica je kazala da će za nastavu koristiti pametne telefone.

- Raspitali smo se među roditeljima učenika i zaista ima djece koja nisu u mogućnosti da koriste tablet ili računar. U tom slučaju, nastavu će pratiti putem telefona jer neko stariji u kući ima pametni telefon. Mislim da je u ovakvim okolnostima to najsretnije rješenje i da neće puno izgubiti, s obzirom na to da je prekid na dvije sedmice – dodala je.

Avdić je naglasila kako su nastavnici jutros na vrijeme došli na radna mjesta, te da su u realnom vremenu, u kojem su trebali imati časove, držali online nastavu.

- Naprimjer, nastavnica geografije je prvi čas držala u VI-1. Sa djecom je komunicirala putem platforme, gdje ima mailing listu tog razreda i ona vidi koji mali je aktivan, to jest koji učenik je online. Ona im zada šta treba da rade, da im upute. Nastavnica onda ima povratne informacije od učenika i oni, između ostalog, šalju pitanja koja imaju u vezi s gradivom. Sljedeći čas, kao profesor "ode" u drugi razred, tako da sve vrijeme djeca imaju časove, samo online – istaknula je.

{$galerijaFotografija}

Rukovodstvo ove škole je odlučilo da djeca "dolaze" na online nastavu u vrijeme u koje bi inače išli u školu.

- To je nekako najbolje rješenje i zbog roditelja, pogotovo nižih razreda koji su u Viber grupama, da ne bi cijeli dan iščekivali kada će učitelji poslati zadatke. Oni znaju tačno kada dijete treba da ide u školu ove sedmice. Naprimjer, ako je dijete druga smjena, koja je od jedan do pet sati, roditelj u tom vremenu dobija zadatke i onda radi sa djetetom – objasnila je.

Avdić je dodala kako je svakako nezgodna situacija za roditelje djece nižih razreda, koji rade, i čija djeca nisu još toliko samostalna da bi mogla sama da obavljaju zadatke koje bi radili u školi.

- Roditelji su u ovom slučaju posrednici. To je jedini način na koji se online nastava može izvesti, a djeca već od trećeg razreda mogu to raditi samostalno - kazala je.

Direktorica škole je kazala kako je ovo prvi put da nastavu izvode na ovaj način.

- Mi ovu internet platformu koristimo u internoj komunikaciji. Iako on ne voli da se spominje, moram reći da nam je platformu napravio i poklonio gospodin Fuad Čurčić, veliki filantrop, bez ikakve naknade i da ona zasad izvanredno funkcioniše - istaknula je.

Osim učenika u osnovnim i srednjim školama u KS, danas u visokobrazovnim ustanovama nije bilo ni studenata, budući da se odluka Vlade KS odnosi na fakultete Univerziteta u Sarajevu. Osim otkazane nastave, na pojedinim fakultetima ne rade ni studentske službe.

Virus korona, škole, fakulteti, 12.03.2020
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.