open-navfaktor-logo
search
Kraj agoniji?
Djeca sa poteškoćama u razvoju u ponedjeljak kreću na nastavu
Direktorica zavoda "Mjedenica" Mirsada Čakal za Faktor je kazala da je sastanak bio obećavajući, te da je postignut dogovor da sva djeca moraju imati jednaka prava na obrazovanje bez obzira na poteškoće
12.09.2018. u 11:49
get url
text

Djeca sa poteškoćama u razvoju na području Kantona Sarajevo koja su za razliku od svojih vršnjaka, umjesto u vrtićima i školskim klupama prvi dio septembra proveli sjedeći kući, trebala bi u ponedjeljak, 17. septembra krenuti na nastavu.

Potvrđeno je to, kako saznajemo, na sastanku koji je premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj održao jutros sa direktorima ustanova 'Mjedenica' i 'Vladimir Nazor', stručnim kadrom i pojedinim roditeljima djece.

Direktorica zavoda "Mjedenica" Mirsada Čakal za Faktor je kazala da je sastanak bio obećavajući, te da je postignut dogovor da sva djeca moraju imati jednaka prava na obrazovanje bez obzira na poteškoće.

- Mi smo u 'Mjedenici' 3. septembra počeli sa nastavom. Ovo vrijeme dok su djeca bila na ljetnom raspustu iskoristili smo za reorganizaciu prostora i jačanja kadrovskog kapaciteta. Dobili smo saglasnost ministra i raspisali konkurs za novi kadar. Djeca svih roditelja koji su podnijeli zahtjev upisana su u našu ustanovu bez problema, trenutno ih je 18, a na sastanku danas je dogovoreno da će nastava i za ostalu djecu početi u ponedjeljak centru 'Vladimir Nazor' – kazala je Čakal.

Dodala je da su svi problemi koji su kočili početak nastave riješeni su, te da je i centar 'Vladimir Nazor' izvršio upis novih uposlenika koji će raditi sa djecom.

Selmir Hadžić iz zavoda 'Mjedenica' kazao je da je na sastanku bilo govora o sistemskim rješenjima i koracima koje bi Vlada trebala poduzeti u narednom periodu.

- To su rješenja u smislu jačanja sistema da nemamo više situaciju da roditelji dođu i da nema mjesta za njihovu djecu. Imamo pet ustanova koje nisu kapacitirane u smislu kadrova da bi mogli odgovoriti na sve probleme, pa je dogovoreno da će se Vlada KS malo ozbiljnije pozabaviti tim problemom. Ja sam upozorio i na poteškoće sa kojima se susreću djeca svih uzrasta, a ne samo mlađi – izjavio je Hadžić.

Na ovaj sastanak nisu bili pozvani predstavnici nevladinog udruženja EDUS, koje se upravo bavi unaprjeđenjem obrazovanje djece sa poteškoćama u razvoju.

-  Zvanično nismo obavješteni o današnjem sastanku. Mi smo nedavno nakon protesta imali sastanak sa premijerom, kada nam je obećano da ćemo se nalaziti svakog ponedjeljka dok se ne riješe svi problemi. Također smo dogovorili da počnemo sa nastavom u ponedjeljak, ako sve bude uredu. Mi pripremamo osoblje za to da nastava počne u ponedjelak, ali eto vidjećemo da li će se riješiti svi problemi do tada – navela je za Faktor Sanela Lindsay, predstavnica EDUS-a.

Na današnjem sastanku nije bila ni majka djeteta sa poteškoćama u razvoju Aida Hrnjić, koja je kazala da danas nisu dobili nikakvo zvanično saopćenje o dogovoru i zvaničnom početku nastave.

- Još uvijek čekamo hoće li to biti 17. septembar – kratko je izjavila Hrnjić.

Podsjećamo oko 160 djece nije moglo krenuti na nastavu prema programu nevladine organizacije EDUS. Najveći problem je bio što edukatori nisu dobili plaće za dva mjeseca rada, te što nisu bila osigurana sredstva za čitavu školsku godinu. Ministar Elvir Kazazović također je sporio nastavu koju organizuje EDUS jer prema njegovim riječima „nevladine organizacije ne mogu vršiti edukaciju kadrova za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju, te da se takvi kadrovi školuju samo na univerzitetima“.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.