open-navfaktor-logo
search
Postignut sporazum
Djeca sa poteškoćama u razvoju nastavljaju školovanje
Oko 150 djece sa poteškoćama u razvoju krenut će u školu početkom naredne sedmice, kazala nam je nakon potpisivanja sporazuma Sanela Lindsay predsjednica Skupštine Udruženja EDUS
04.09.2018. u 18:55
get url
text

Nevladina organizacija EDUS i Vlada Kantona Sarajevo danas su potpisali sporazum o organizovanju nastave predškolskog obrazovanja za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Oko 150 djece sa poteškoćama u razvoju krenut će u bivšu osnovnu školu „Isak beg Ishaković“, početkom naredne sedmice, kazala nam je nakon potpisivanja sporazuma Sanela Lindsay predsjednica Skupštine Udruženja EDUS.

- Rješili smo probleme nakon pritiska roditelja i djeca će se moći obrazovati do kraja ove godine jer su za to osigurana sredstva, a za 2019. godinu premijer Adem Zolj i ministar obrazovanja Elvir Kazazović obećali su da će finansiranje rada škole osigurati u budžetu – kazala je Lindsay.

Djeca bi krenula već sutra na nastavu, ali moramo sačekati da se edukatorima isplate najmanje dvije zaostale plaće i u međuvremenu da potpišu radne ugovore do kraja ove godine, pojašnjava naša sagovornica.

- U međuvremenu EDUS mora angažovati nove edukatore, jer mnogi su napustili posao jer nisu primili plaće. Od aprila ove godine radila su 53 edukatora i neki od njih nisu plaćeni za juni, a niko od njih za juli i august. Nama treba najmanje 60 edukatora da rade sa 200 djece koliko će njih krenuti u predškolsko obrazovanje do kraja ove godine – zaključila je Lindsay.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.