open-navfaktor-logo
search
Pomoć roditeljima
Djeca sa liste čekanja od ponedjeljka u vrtićima: "Za početak 'vatrogasno' rješenje, a JU Djeca Sarajeva treba cunami"
Na Ciglanama ima vrtić Pahuljica u koji niko nije ušao 20 godina. Moja pomoćnica i ja smo nakon 20 godina tražile ključeve iz Općine Centar za taj vrtić i ušle u te prostorije. Taj vrtić može primiti 150 djece. Ne znam zašto je to tako i ne mogu da dođem sebi, kaže Bogunić
04.09.2019. u 17:16
get url
text

Djeca koja su ostala na listama čekanja Javne ustanove Djeca Sarajeva od ponedjeljka mogu krenuti u privatne vrtiće koje su roditelji odabrali sa spiska koje je objavilo Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo.

Ministrica obrazovanja Zineta Bogunić za Faktor je kazala da je rok za dostavljanje dokumentacije bio petak 7. septembar, ali da je rok produžen do narednog petka zbog kašnjenja sa predajom dokumentacije.

- Djeca od šest mjeseci do tri godine sa Ilidže, iz Hrasnice i Vogošće za koju JU Djeca Sarajeva nisu raspisivali konkurs, imaju pravo na subvenciju za privatne vrtiće. Novca ima dovoljno, jer smo ranije napravili projekciju za koji broj djece bi trebali imati osigurana sredstva, ali ne znamo koliko će se ukupno djece prijaviti – pojašnjava Bogunić.

Ministrica ističe kako je subvencioniranje vrtića privremeno rješenje.

- Ovo je privremeno, "vatrogasno" rješenje, kako bismo ukinuli liste čekanja, a sistemsko rješenje će biti da mi sistemski obuhvatimo svu djecu koja moraju ići u vrtić jer je obuhvat djece u vrtićima kriterij kvaliteta obrazovanja i države uopće. Obuhvat djece recimo u Danskoj je 100 posto, sva djeca, da li im roditelji rade ili ne rade, idu u vrtić, jer to nije čuvanje djece već odgoj i obrazovanje od ranih godina. Ministarstvo će raditi na tome, na proširenju kapaciteta, novim upošljavanjima. Ovo je privremeno rješenje i ovo smo smatrali kao jedinu mogućnost da za početak ukinemo listu čekanja, makar za roditelje koji rade i koji su željeli djecu u JU Djeca Sarajeva – pojašnjava Bogunić.

Ističe kako su ove godine povećali i broj sati koje djeca provode u obaveznom predškolskom obrazovanju.

- Ranije je bilo da djeca idu 150 sati, znači jednom sedmično po dva sata, sada smo to uduplali na 300 sati, tako da je i to jedno sistemsko rješenje i povećanje obuhvata predškolske djece koja nisu u vrtiću predškolskim odgojem i obrazovanjem – naglašava ministrica.

Bogunić ističe da se ovih dana dešavalo da su iz JU Djeca Sarajeva pozivali pojedine roditelje djece sa liste čekanja jer su im se mjesta "oslobodila".

- To je jedna nova situacija, oni su stalno bili u nekoj stisci, nisu ništa radili kako bi smanjili listu čekanja. Oni se bude, ali njima ne treba buđenje, njima treba cunami. Ovo je prvi put da imaju konkurenciju. Sada vide da nisu jedini koji će uvjetovati roditeljima, državi i svima, sad su počeli raditi na vrtićima, adaptirali su neke vrtiće, neke opremaju, a to se sve moglo raditi prije godinu dana, a neki su mogli i prije 10 godina. Na Ciglanama ima vrtić Pahuljica u koji niko nije ušao 20 godina. Moja pomoćnica i ja smo nakon 20 godina tražile ključeve iz Općine Centar za taj vrtić i ušle u te prostorije. Taj vrtić može primiti 150 djece. Ne znam zašto je to tako i ne mogu da dođem sebi – kaže Bogunić i dodaje da su uspavani i da će ih konkurencija probuditi.

Ministrica ističe da ne smatra da je u toj ustanovi kvalitet rada loš ali da bi se mogli malo više potruditi, naročito oko jačanja kapaciteta vrtića.

Iako se nakon objave o subvencijama boravka djece u privatnim vrtićima počelo govoriti i o poskupljenju tih vrtića, ministrica ističe kako su joj direktori 22 vrtića potvrdili da nije došlo do poskupljenja.

- Državni vrtići koštaju 361,60 maraka, Kanton plaća 200 KM, a roditelji 160, dok su iz Udruženja privatnih vrtića koje broji 16 vrtića kazali kako oni mogu izdržati cijenu od 160 maraka, jedan vrtić košta 340, i kada mi damo 200, roditeljima ostaje da plate 140. Ukoliko oni podignu cijenu tu se ne može ništa, jer je to tržište, ali to će regulisati konkurencija – zaključuje Bogunić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.